Change the Game – många värdefulla inslag för idrotten

Vill din förening forma en rolig och utvecklande idrottsverksamhet, där ni kan stärka utövarnas rörelsekompetens, självförtroende, inlärning och motivation? Delta på årets Change the game – 14-22 september 2024 – som den här gången erbjuder ett tydligt spår för dig som är verksam inom idrotten.

Sidan uppdaterades: 13 juni 2024

– Det är unikt att internationella och nationella tankeledare, idrottsutvecklare och forskare kommer till Västerbotten för att presentera det senaste inom färdighetsinlärning och motivation, säger Niklas Lindmark, verksamhetschef på RF-SISU Västerbotten.

Delta på konferensen

Genom att arbeta med kombinationen av motivation, självförtroende och rörelsekompetens kan vi bidra till att skapa positiva rörelseupplevelser för barn och ungdomar. Sammansatt blir det ett kraftfullt recept för att fler ska trivas i sin idrott, vara kvar i den längre, bli bättre på sin idrott och i slutändan ges förutsättningar för ett aktivt liv.

– Konferensen ger dig kunskap om vad som karaktäriserar en riktig bra träning utifrån det senaste inom färdighetsinlärning och motivation. Det vill säga hur vi bäst kan utforma träningsverksamhet för att underlätta inlärning och idrottsprestationer. Även vilka principer som bör genomsyra föreningens verksamhet när det kommer till ledarskap, både bland aktivitets- och organisationsledare, men också till hur vi utformar den fysiska platsen eller träningslokalen. Vi är övertygade om att det här kommer innebära att fler barn och ungdomar kommer vilja idrotta längre i sin förening, samtidigt som också fler kan bli så bra som möjligt i sin idrott, säger Niklas Lindmark.

Idrottsspåret på Change the game-konferensen genomförs 18-19 september och riktar sig i huvudsak till representanter från RF/SISU, specialförbund, RF-SISU-distrikt, specialdistriktsförbund och idrottsföreningar med fokus på föreningsledare och verksamhetsledare. Sök projektstöd från oss för att finansiera deltagaravgiften.

Specialutbildning "Leda och utveckla aktiviteter" – gratis för dig inom idrotten

Som komplement till konferensen erbjuds du inom idrotten även att kostnadsfritt delta på specialutbildningen "Leda och utveckla aktiviteter". Utbildningen fokuserar på praktisk tillämpning av modern färdighetsinlärning och konkreta förslag på förändringar i till exempel träningsupplägg. Föreläser gör Fredrik Waara, nationell fotbollsutbildare på Svenska fotbollförbundet, Caroline Stattin, tränare för Dalen dam, och Robert Hansson, sportchef för Svensk puckelpist. Utbildningen riktar sig till idrottsföreningar och i huvudsak dig som tränare.

– Utbildningen handlar om att skapa träningar som hjälper till att maximera spelarnas potential, där inlärning och glädje är i fokus. Jag hoppas kunna instruera tränarna till att undvika de misstag som jag och många andra tränare har gjort genom åren, som att till exempel bestämma en övning där bollen ska gå från kona A, till B och C för att träna passningar. Jag är helt övertygad om att vi får fler barn och ungdomar som tycker det är roligare, utvecklas och blir mer intelligenta om vi i stället sätter in "passningsövningen" i ett sammanhang, där det finns både motståndare och medspelare som gör det mer matchlikt. På så sätt får utövarna lära sig att jobba med sin förmåga att scanna omgivningen och använda den informationen till att hitta ytor. Om de aktiva upplever träningen som roligare och mer utvecklande leder det förhoppningsvis till att fler vill hålla på längre, säger Fredrik Waara.

– Vi har fantastiska ideella ledare i Sverige som lägger ned otrolig mycket tid, kraft och energi, där alla vill barn och ungdomars bästa. Det här blir ett sätt för dem att göra träningsverksamheten ännu bättre, utan att behöva lägga ned allt för mycket tid. Det kommer vara ett praktiskt pass som kommer gå att översätta till vilken idrott som helst, säger Fredrik Waara.

Sidan publicerades: 6 juni 2024