Låt barnen utveckla rörelseförmågor i tidig ålder

Många idrottsföreningar påbörjar sin medlemsrekrytering i samband med att barnen börjar skolan vid 6-7 års ålder. IFK Anderstorp erbjuder rörelseaktiviteter för barn mellan 2-6 år i form av knatteträning. Här berättar ledarna Maja och Erik om initiativet, och delar med sig av praktiska tips.

Sidan uppdaterades: 28 mars 2024

Knatteträning, varför satsade ni på det konceptet?
– Vi hade positiva erfarenheter efter att ha deltagit på knatteträning i en annan stad och tyckte att det saknades någon aktivitet för yngre barn i vårt närområde. Att IFK Anderstorp är en förening som har en låg tröskel in i idrotten och föreningslivet skulle även möjliggöra för fler barn att delta, säger Maja Söderberg.

Vilka fördelar ser ni med att barnen börjar idrotta så tidigt i förening?
– Vi upplever att barn mår bra när de får röra sig med fokus på lek och rörelseglädje. Vi kan se att barnen har haft väldigt roligt dels enskilt, dels på ett socialt plan med sina vårdnadshavare och andra barn. Barnen blir lyckliga när de lyckas med olika utmaningar vilket leder till att självförtroendet kring den kroppsliga förmågan stärks, vilket gör att de vågar fortsätta att utmana sig själva.

Finns det några insikter eller erfarenheter ni vill skicka med till andra föreningar?
– Vi tycker att föreningar bör försöka ha låg avgift för barn i ung ålder, så att fler barn kan delta. Det är viktigt att ha en god struktur och tydlighet, till exempel med gemensam samling vid start och slut, men var inte orolig för kaos – låt barnens fantasi och lek vara i fokus. Det viktigaste kanske inte är att alla gör alla hinder på hinderbanan, utan låt barnens lust styra. Försök se till att det finns åtminstone två olika svårighetsgrader på olika hinder för att våga prova nya saker, berättar Erik Altin.

Föreningsaktivitet i tidig ålder – ett bra komplement

Robert Lindberg, projektledare för rörelsesatsningen i skolan, utvecklar fördelarna med att låta barnen utveckla rörelseförmågor i tidig ålder.

– Vi vet att barns rörelseförmågor utvecklas redan från födsel, vilket innebär att dessa förmågor skiljer sig väldigt mycket åt när det är dags att börja med föreningsaktiviteter. I sämsta fall har barnen som inte kommit så långt i sina rörelseförmågor redan uteslutit att föreningsidrotten är något för dem, redan innan den börjat.

– Vi ser dock att barn slussas in i föreningsidrott allt tidigare, vilket ibland är på bekostnad av den fria spontana leken. Det har blivit lite så att rörelse är något som utförs ombytt, med ledare i organiserad form. Där är det enormt viktigt att föreningen i tidig ålder jobbar med de värden som finns i den fria utforskande leken och spontana rörelsen och inte börjar specialisera träningen i för tidig ålder. Föreningsaktiviteter inte kan ersätta den spontana leken eller utflykten till lekparken, men kan fungera som ett bra komplement och kan ge barnen inspiration att utveckla sina rörelseförmågor ännu mer.

Vill du höra mer om rörelseaktiviteter för 2-6 åringar?

Den 11 april bjuder RF-SISU Västerbotten in dig som är föreningsrepresentant och vill höra mer om hur ni som idrottsförening kan erbjuda rörelseaktiviteter som riktar sig till barn 2-6 år.

Robert Lindberg, projektledare för rörelsesatsningen i skolan, berättar om vad rörelserikedom är för något och vilken motor det kan vara i att utveckla ett barns nyfikenhet att utforska sina rörelseförmågor. IFK Anderstorp delar med sig med praktiska tips hur de startade upp sin knatteträningsgrupp i föreningsregi. Anmäl dig här, senast 10 april.

För information kontakta
William Grenholm på 076-845 98 79 eller william.grenholm@rfsisu.se.

Sidan publicerades: 27 mars 2024