Linnea Claeson föreläste om jämlikhet, respekt och civilkurage

Förra veckan arrangerade Storumans kommun, Storumans IK och RF-SISU Västerbotten en föreläsning med människorättsaktivisten, feministen, föreläsaren och juristen, Linnea Claeson.

Sidan uppdaterades: 14 november 2023

Linnea Claeson är en prisbelönt föreläsare, jurist, tvåfaldig handbollsvärldsmästare och människorättsförsvarare. I sina föreläsningar pratar Linnéa om ämnen som mod och medmänsklighet, och hur vi kan tänka för att tillsammans skapa ett tryggt och inkluderande samhälle. Som en del av Psykeveckan 2023 föreläste Linnéa Claeson på Folkets Hus i Storuman på tema jämlikhet, respekt och civilkurage. Föreläsningen lockade 133 personer, varav 70 ledare från Storumans IK.

– 70 minuter kan gå alldeles för snabbt. Linneas föreläsning innehöll allt. Den var gripande, skrämmande, rolig och framför allt tankeväckande. Det jag tar med mig är uttrycket ”Vi kan välja den enkla vägen eller den rätta vägen” Vi behöver alla ha mod och civilkurage att säga ifrån när ett beteende inte är okej. Det kan vara svårt och jobbigt men precis som när vi tränar våra muskler så kommer vårt mod också bli starkare om vi tränar att vara modiga. Föreläsningen går hand i hand med idrottens idéprogram Idrotten Vill och skulle alla leva efter den skulle idrotten alltid vara en fantastisk plats, säger Åsa Johansson, Idrottskonsulent på RF-SISU Västerbotten.

På frågan om varför det är viktigt att idrotten tar del av den här typen av föreläsningar svarar Åsa så här:

– Jag tror att föreläsningar av den här typen ger ökade kunskaper, insikter, utveckling och motivation. Det får oss att växa som individer så vi i föreningen kan skapa trygga utvecklingsmiljöer och vara inkluderande. Utveckling och kunskap är viktigt för att idrottsrörelsen ska röra sig framåt i syfte att nå målen i Strategi 2025. Att individer och föreningen blir mer välkomnande, vilket i sin tur skapar möjlighet till idrott för alla.

Sidan publicerades: 14 november 2023