Fyra eldsjälar från Västerbotten prisades på Riksidrottsmötet

Under lördagskvällen fick totalt 102 eldsjälar ta emot RF:s förtjänsttecken – den högsta utmärkelse som finns inom svensk idrottsrörelse. Bland pristagarna fanns fyra stycken från Västerbotten.

Sidan uppdaterades: 28 maj 2023

RF:s förtjänsttecken skulle kunna beskrivas som idrottens guldklocka och är den högsta utmärkelse som delas ut till föreningsledare/förtroendevalda inom svensk idrottsrörelse. Utdelningen av förtjänsttecken är en 100-årig tradition som görs i samband med Riksidrottsmötet. I år fanns det fyra personer från Västerbotten med bland pristagarna. En av dem är Pernilla Eriksson.

Pernilla började som föreningsledare redan när hon var 16 år och har därefter varit engagerad i idrotten, framför allt inom gymnastiken, i olika ledar- och styrelseuppdrag på nationell, regional och lokal nivå.

– Det känns jättekul, stort och oerhört ärofyllt att få ta emot förtjänsttecknet. Jag har suttit i publiken många gånger på Riksidrottsmötet och sett alla eldsjälar som fått ta emot detta, och jag inser först nu hur länge jag själv faktiskt varit engagerad som ledare och förtroendevald inom svensk idrott, säger Pernilla.

Var självklart att engagera sig ideellt

På frågan om varför hon valt att engagera sig inom idrotten under så lång tid svarar hon att hon i stort sett föddes in i föreningslivet genom hennes föräldrar som hade många ideella uppdrag, och att det på så sätt blivit en självklarhet att engagera sig ideellt.

– Alla fantastiska människor jag mött och möter inom idrotten gör att det är svårt att sluta då de ger mig så mycket glädje och en känsla av att jag gör något viktigt. Att skapa förutsättningar för fler att få möjlighet att vara fysiskt aktiva är till stor del min drivkraft.

Men vad ger det då, att engagera sig ideellt? Om vi får tro Pernilla kan den listan göras väldigt lång.

– Det har gett mig massor, bland annat vänner för livet, gemenskap, massor av kunskap och en bonus är att mina ideella uppdrag i förening och förbund delvis har bidragit till att jag idag får möjligheten att arbeta med idrott på heltid som områdeschef på Idrottshögskolan och projektledare på Riksidrottsuniversitetet Umeå universitet.

Alla fördelar till trots upplever ändå många föreningar och förbund svårigheter med att rekrytera ledare, framför allt till olika styrelseuppdrag. När vi ber Pernilla sätta ord på vinningen med att engagera sig på den nivån låter det så här:

– Att arbeta i en styrelse är ett mycket roligt uppdrag då du får stor inblick i verksamheten och kan vara med och göra skillnad och ta kloka beslut som gör att föreningen/förbundet utvecklas. Du får massor av kunskap och får möjligheten att träffa andra likasinnade och får många vänner. Till alla som idag är ungdomar skulle jag även vilja säga, att vara med i en styrelse är en fin merit att ha med på ditt CV den dagen du ska ut på arbetsmarknaden, det visar att du är en engagerad och drivkraftig person som vill vara med och påverka och utveckla en verksamhet.

Västerbottens mottagare av Riksidrottsförbundets förtjänsttecken:

Pernilla Eriksson, 37 år som ledare i bland annat Svenska Gymnastikförbundet, Gymnastikförbundet Norr och Umeå Gymnastikförening.

Alf Forsberg, 51 år som ledare inom bland annat Västerbottens fotbollsförbund och Parasport Västerbotten och som ordförande för Gimonäs Ungdomsförening.

Mikael Nordström, 36 år som ledare i bland annat Skellefteå Kyokushin karate klubb och Swedish Karate Kyokushinkai.

Astrid Waller, 38 år som ledare i bland annat Västerbottens bowlingförbund och IFK Umeå Bowling.

Sidan publicerades: 28 maj 2023