Linda Nedergård utses till årets ledare i Västerbotten

Varje år delar RF-SISU Västerbotten ut utmärkelsen Årets ledare till en idrottsledare som under året har haft stor betydelse för idrotten och den egna föreningen. Nu är det klart att 2022 års pris går till Linda Nedergård, ledare i Skellefteå Simsällskap.

Sidan uppdaterades: 27 april 2023

”Årets ledare har anammat devisen Så många som möjligt – så länge som möjligt och lyckats sätta simmaren i centrum för sitt ledarskap. Glädjespridaren Linda skapar lockande förutsättningar för barn och unga liksom för flyktingar, men även för elit och tävling. Alltid med siktet inställt på utveckling och alltid med barn och ungdomars bästa i sinnet. Därtill har hon som utbildningsansvarig utvecklat material och metoder för distriktets föreningar. Hjärtat och hjärnan är alltid inställda på att ge barnen en stabil grund och därefter en möjlighet att fortsätta genom gymnasietiden, hela vägen till yttersta eliten eller till en bekväm motionsverksamhet.” Så löd motiveringen när Linda Nedergård fick ta emot priset som Årets ledare i Västerbotten för 2022.

Vad betyder den här utmärkelsen för dig, för laget och för föreningen?
– Jag blev väldigt, väldigt rörd när jag fick den här utmärkelsen och känner mig oerhört hedrad. När man jobbar som ledare för barn och ungdomar så pratar jag mycket med dem om att de ska förbättras inom sin idrott och att de ska bli bättre som människor. Men det gäller också mig själv. Jag vill också hela tiden utvecklas som ledare och att få ett sådant här pris visar ju att man är på rätt väg, säger Linda Nedergård.

Hur skulle du beskriva ditt engagemang?
– Engagemanget kommer ju av att man brinner för något, vill något och har en vision eller en idé som man vill förverkliga. Utan visionen är det ju svårt att vara engagerad. Jag tror att det är viktigt att man har något som driver en, att man har en vision om hur man vill att det här ska utvecklas och hur det ska gå framåt. Genom att göra människor delaktiga runt omkring sig så har man också väldigt mycket större chans att förverkliga sin vision och det skapar ett engagemang.

Hur jobbar du med att bygga en lagkänsla i gruppen?
– För mig är det viktigt att även om vi jobbar med en individuell idrott som simning är, så är vi ett team. Vi är ett lag som hjälper varandra och stöttar varandra framåt. Alla är lika välkomna i en grupp och alla har lika stor betydelse. Jag tror inte att man blir bättre i sin idrott genom att bara träna med sådana som är bäst, utan jag tror att när man har en grupp där man känner sig trygg, sedd och där man trivs så kommer man bli sitt bästa idrottsjag och sitt bästa jag. Jag tror också att det är viktigt att blanda åldersgrupper och att ha olika typer av förebilder i en förening.

Vad skulle du vilja ge för råd till andra tränare?
– Jag skulle vilja att man ser idrott som en helhet. Det är inte bara själva prestationen eller själva tekniken inom idrotten som man behöver jobba med utan också de inkluderande bitarna, att känna att man har en känsla för sammanhang för våra idrottare. Det tror jag det är ett framgångsrecept, att skapa en inkluderande och trygg miljö.

 

Sidan publicerades: 26 april 2023