Jill Eriksson om sitt ideella engagemang

Fler unga vill engagera sig – om de bara får frågan. Det visar resultaten i Ungdomsbarometern 2023 där unga mellan 15 och 24 år fått svara på frågor om bland annat engagemang och träning- och motionsvanor. En som engagerar sig ideellt i sin idrottsförening, Lappmarksryttarna, är 18-åriga Jill Eriksson.

Sidan uppdaterades: 4 april 2023

Riksidrottsförbundet och Ungdomsbarometern har under många år arbetat tillsammans för att kartlägga ungas värderingar, attityder och beteendemönster kopplat till tränings- och motionsvanor. I rapporten riktas strålkastarljuset för första gången mot ungas ideella arbete och engagemang. Jill Eriksson är sedan två år tillbaka ideellt engagerad som ledare i ridklubben Lappmarksryttarna i Lycksele. Där har hon främst haft ansvar för ridklubbens yngre grupper.

– Jag kommer från Norsjö men flyttade till Lycksele för att gå gymnasiet. När jag flyttade hit började jag vara på stallet. När vår tidigare ridskolechef skulle sluta fick jag frågan om att ha hennes ridgrupper terminen ut. Jag hoppade in några gånger och efter det har det bara fortsatt, berättar Jill.

– Det har alltid varit naturligt för mig att engagera mig ideellt. Jag hade kunnat tänka mig engagera mig ännu tidigare. Jag ser mig själv som en naturlig ledare och tror att det har med personlighet att göra, att jag är duktig på att leda folk. Jag är inte så tillbakadragen och tar gärna kommandot, säger Jill Eriksson.

Rapporten visar att drygt 7 av 10 unga som är aktiv i en idrottsförening någon gång har blivit tillfrågade om att engagera sig. Samtidigt svarar 1 av 5 av de som inte har fått frågan att de är intresserade av att hjälpa till.

– Jag hade nog inte engagerat mig ideellt i så tidig ålder om jag inte hade fått frågan från föreningen. Nu när jag är lite äldre hade jag kanske vågat ställa frågan själv. Men jag tror att det är vikigt att som förening våga fråga.

Vad skulle du säga är det bästa med att vara ledare?

– Det är att få se barnen ha kul och när de säger: ”Jill du är världens bästa ridlärare”. Det är jättekul och det ger en väldigt mycket. Framför allt, som sagt, att se deras glädje. Jag har ju ridit ända sen jag föddes känns det som, så jag känner igen mig i barnen, jag vet vilken glädje ridningen ger, avslutar Jill.

Läs hela rapporten

Sidan publicerades: 4 april 2023