Antikrundan med Ostvik IK

Ostvik IK har sedan en lång tid tillbaka inkluderat 65+ i sin ordinarie verksamhet. Genom deras koncept Antikrundan bidrar de till att pensionärer i närområdet får daglig motion och en social umgängeskrets.

Sidan uppdaterades: 28 mars 2023

– Det är ett otroligt lyft för hälsan och de får ett socialt skyddsnät. Målgruppen är pensionärer och den äldsta är väl 85 år, säger Per Boman, ordförande i föreningen.

Konceptet Antikrundan har pågått i närmare 20 år. Varje vardagsmorgon, året om, oavsett väder, träffas ett tiotal pensionärer i närområdet för att promenera sin dagliga slinga på tre kilometer.

– De har ett strikt schema och är väldigt rutinmässiga. De ses klockan 8 varje morgon vid idrottsplatsen. Där finns en bra promenadsträcka. När de kommer till vändpunkten på deras promenad, sitter en termometer som gör att de alltid noterar dagens temperatur, där står de gärna och pratar en stund för att sen gå tillbaka till kansliets lokaler, berättar Per med ett skratt.

Hur startade Antikrundan?

– De startade egentligen upp det för att vi hade en kanslist anställd och de samlades alltid ett gäng för att fika med honom. Sen tog vi i föreningen tag i det och försökte hjälpa till med att organisera upp det, säger Per, som poängterar att det framför allt är pensionärerna själva som har varit initiativtagare till att träffas varje morgon.

Äldre bidrar till föreningslivet

Föreningslivet har en stor betydelse, även för äldre. Det visar bland annat två forskningsrapporter där äldre inom föreningsidrotten upplevde minskad ensamhet, mer glädje och mening. Mer sällan talas det om vad de äldre kan bidra med till idrottsrörelsen. Susanne Geide, universitetslektor i idrottsvetenskap och docent i folkhälsovetenskap, har undersökt närmare 5000 äldre inom idrotten. Enligt henne kan pensionärerna vara en viktig resurs i föreningen, något som Per instämmer kring.

– Det stämmer, vi får också otroligt mycket tillbaka. Det är otroligt villiga att hjälpa till med allt som har med idrottsplatsen att göra. Vi har ingen anställd på kansliet men de är där dagligen för att sköta städning och hänga tvätt. De träffas i grunden för att motionera, ta en kopp kaffe och socialisera sig men de gör mycket annat också, berättar Per.

Sedan en tid tillbaka har föreningen byggt en grillplats och köpt in utemöbler som står utanför kansliets lokaler. Förhoppningen är att det ska bli en attraktiv samlingsplats för målgruppen under våren och sommaren.

– De har börjat elda redan nu, så på fredagar är det party. Då grillar de korv. Det är något som vi märker, att när de sitter inne på kansliet, så blir det ett ganska slutet gäng. Men med grillplatsen ute, så kommer det bli lättare att ansluta och förhoppningsvis blir de fler som umgås, avslutar Per.

Läs mer om 65+

Här hittar du hela rapporten De äldre och föreningsidrotten av Susanna Geidne, Helena Ericson & Mikael Quennerstedt, Örebro UniversitetPdf, 2 MB.Länk till ett dokument

Här hittar du hela rapporten Gåfotboll och föreningsidrott hela livet av Inger Eliasson, filosofie doktor och docent i pedagogik Pedagogiska institutionen och Idrottshögskolan Umeå universitet

Här kan du läsa mer om Riksidrottsförbundets arbete med idrott 65+

Få fler äldre i rörelse

Nu kan din förening söka stöd hos Riksidrottsförbundet för 65+

Sidan publicerades: 28 mars 2023