Active Move ska bidra till allsidig träning för ungdomar

Projektet och appen Active Move hoppas kunna väcka rörelseglädje och bidra till att fler ungdomar har möjlighet till allsidig idrott.

Sidan uppdaterades: 17 januari 2023

Active Move vänder sig till ungdomar i åldrarna 13–20 år som inte deltar i den traditionella föreningsidrotten. Appen ska fungera som en kompletterande föreningsmodell på motionsnivå där syftet är att erbjuda varierande aktiviteter, med fokus på gemenskap, glädje och flexibilitet.

– Jag har vuxit upp med idrott hela livet och har haft många roller inom föreningsidrotten. Det var först när jag blev ungdomsledare som jag kände att det saknades motionsidrott för ungdomar. Om man exempelvis slutar med sin idrott eller om man vill ha ett komplement till sin föreningsidrott, så kan det vara bra att det finns andra sätt att aktivera sig på, säger Hanna Karlsson, projektledare och grundare till Active Move.

Projektet, som är ett treårigt arvfondsprojekt, startades i september 2021 och drivs av Team Thorengruppen Ungdom SK. Sedan november ifjol pågår ett pilottest i Umeå där föreningar och idrottsanläggningar arrangerar aktiviteter där ungdomarna kan anmäla sig gratis för att testa på olika idrotter.

– Tanken är att pilottestet ska pågå till februari, mars. Just nu har vi omkring 17 pilotföreningar som arrangerar aktiviteter. Där kan vem som helst gå in och klicka på valfri aktivitet. De flesta aktiviteter är anpassade till grund- och medelnivå för att alla ska kunna delta, oavsett om du är nybörjare eller inte, säger Hanna Karlsson.

Gemenskap och allsidighet

Alla aktiviteter finns samlat i appen Active Move, som du enkelt kan ladda ned för att registrera dig. Skridskor, padeltennis, promenad, badminton och taekwondo är exempel på fritids- och motionsaktiviteter som finns i appen.

– Jag vill utveckla en motionsmodell som gör att det är lättare att testa på många olika idrotter utan att man ska behöva komma upp 12–13 träningar i veckan som tonåring. Jag som är 50 år kan hålla på med varierad allsidig idrott, men om du är 14–15 år är det svårare att hoppa mellan två, tre idrotter. Acitve Move ska fokusera på gemenskap och allsidighet i stället för resultat, berättar Hanna Karlsson och fortsätter:

– Det är en tröskel att komma i gång igen om man slutat med sin föreningsidrott. Vi hoppas att ungdomarna ska kunna hitta hit innan de har slutat.

Förhoppningen är att modellen ska spridas till fler orter och att verksamheten ska leva vidare efter projekt- och pilottiden.

– Det är ett helt nytt tänk och det finns såklart vissa utmaningar. Jag vill att det ska bli bidra till samhällsnytta och att alla ska ha råd, säger Hanna Karlsson.

Här kan du läsa mer om Active Move.

Sidan publicerades: 16 januari 2023