Spontanidrott i Sorsele inspirerar barn och ungdomar till fysisk aktivitet

I samarbete med Sorsele kommun har RF-SISU Västerbotten arbetat med att stärka idrotten i Sorsele. Emeli Stenvall anställdes som spontanidrottsledare där uppdraget har varit att skapa välkomnande aktiviteter utifrån barn och ungdomars önskemål.

Sidan uppdaterades: 30 november 2022

– Responsen har varit jättebra! Vi bor på ett litet ställe och ungdomarna har tagit initiativ och hört av sig till mig för att hitta på saker. Jag har även fått väldigt bra respons från ungdomarnas föräldrar, där vissa av barnen i vanliga fall inte medverkar på idrotten i skolan men som har varit med på våra aktiviteter, säger Emeli Stenvall, spontanidrottsledare i Sorsele.

Lyckad satsning

Emelie som anställdes som spontanidrottsledare under våren 2021 inledde med en uppstart för barn och ungdomar i juni i fjol med såpafotboll och korvgrillning vid Svergovallen i Sorsele. Sedan dess har träffarna har varit regelbundet återkommande och aktiviteterna har varit välbesökta. Under första året har spontanidrotten haft över 100 unika deltagare och en jämn könsfördelning.

– Det kom närmare 70 ungdomar till den första träffen för ungefär ett år sedan. Där berättade vi om hur upplägget skulle se ut, att vi skulle ha en inbokad tid varannan lördag för aktiviteter. Det har funnits ett eget driv från deras håll att hitta på saker, säger Emeli Stenvall.

Emeli Stenvall är dessutom ett välbekant ansikte för barnen och ungdomarna i Sorsele tätort och har en unik förmåga att se, lyssna och bekräfta målgruppens behov.

– Jag jobbar på fritidsgården och har länge varit väldigt engagerad i närområdet, berättar hon.

Inspirera och motivera

Aktiviteterna har varit allt från kickboxning och spökboll till dans och brännboll. Spontanidrotten har inspirerat barn och ungdomar till fysisk aktivitet och även dem som vanligtvis inte deltar på skolans idrottsundervisning. Vid varje tillfälle har det dykt upp mellan 20–30 deltagare.

– Det är jätteroligt att se att det är så många som vill vara med. Jag som jobbar inom skolan tycker det är otrolig kul att se det naturliga mötet som man får med människor och att barn och ungdomar som vanligtvis inte är aktiva är med och tycker att det är roligt, säger Emeli Stenvall.

När 2021 övegick till 2022 hade Sorsele ungdoms- och idrottsförening beslutat att spontanidrotten skulle tillhöra föreningens ordnarie verksamhet.

Sidan publicerades: 30 november 2022