Årets idrottsförening i Västerbotten 2021 – Skellefteå AIK Friidrott

För sitt engagemang med att utbilda hela familjer som aktiva, tränare och ledare, som resulterade i en bredare verksamhet och att barn- och ungdomsverksamheten utökades under pandemin, utses Skellefteå AIK Friidrott till Årets idrottsförening 2021.

Sidan uppdaterades: 28 november 2022

– Det betyder såklart mycket för vår förening. Vi har gjort ett ganska stort jobb med att försöka bredda föreningen och växa oss större. Då är det trevligt att det är andra än bara vi som märker att det faktiskt händer någonting, säger Niklas Viklund, huvudtränare i föreningen.

Bred verksamhet

Föreningen har arbetat fram en stor bredd där alla ska känna sig välkomna - oavsett vilken nivå du siktar mot.

– Det ska alltid finnas ställen där man kan ta vägen. Om man är en glad motionär från början men sen märker att man vill bli bättre, då finns det en elitsatsning. Eller om man har varit en elitsatsande som vill fortsätta träna men känner att man vill trappa ned, då kan man gå ner och köra på motionsnivå, berättar Niklas Viklund.

Utökade barn- och ungdomsverksamheten under pandemin

Under pandemiåren hittade Skellefteå AIK Friidrott digitala lösningar för de äldre träningsgrupperna. Där ingick bland annat digitala träningar, tävlingar och aktiviteter. För de yngre träningsgrupperna kunde träningen fortsätta att bedrivas nästintill som vanligt – med vissa anpassningar. För att rätta sig efter pandemi-restriktionerna och förhoppningen om att behålla så många medlemmar som möjligt tog föreningen bland annat beslutet att boka extra träningstider i hallen för att kunna dela upp träningsgrupperna i mindre grupper.

– Då har vi fått ta en liten extra kostnad men för att få behålla fler, säger Niklas Viklund.

Vi vill ännu en gång rikta ett stort grattis till utmärkelsen och till en fin verksamhet!

Motivering:

”En 100 år gammal förening där tradition blandas med förnyelse och som följer med i tiden utan att tappa sina grundvärderingar. Där barn- och ungdomsverksamhet samsas med såväl elitsatsning som motion, friskvård och parafriidrott. Föreningen engagerar och utbildar hela familjer som aktiva, tränare och ledare vilket möjliggjorde att barn- och ungdomsverksamheten kunde utökas under pandemiåren.”

Sidan publicerades: 28 november 2022