Idrottsrörelsen i samarbete med vården – vill få barn
att idrotta solsäkert

Hudcancer är i dag en av de vanligaste cancersjukdomarna där solen är en av de största riskfaktorerna. För att uppmärksamma sjukdomen och informera om hälsosamma solvanor i samband med idrottande går nu Region Värmland, Värmlands fotbollförbund och RF-SISU Värmland ut i en gemensam kampanj.

Sidan uppdaterades: 13 maj 2024

– Barn och ungas hudceller är extra känsliga och att oskyddad utsätta sig för solen och inte minst bränna sig i ung ålder kan orsaka hudcancer senare i livet. Därför är det så viktigt att grunda rätt solvanor tidigt och vi vill att solskyddsmedel ska vara en naturlig del i ledarnas medicinväska, säger Anita Skoogh, hudsjuksköterska vid Hudmottagningen Centralsjukhuset Karlstad.

Melanom är den allvarligaste formen av hudcancer och den cancersjukdom som ökar mest, enligt 1177.se. Den största riskfaktorn för malignt melanom och för alla andra typer av hudcancer är ultraviolett (UV) strålning, främst från solen. De flesta som får melanom har vistats mycket i solen. Sjukdomen är mycket sällsynt hos barn och tonåringar, men med tanke på att den samlade mängden sol genom livet är orsak till hudcancer är det viktigt att skydda sig redan som barn.

Genom en gemensam informationsinsats hoppas Hudmottagningen vid Centralsjukhuset i Karlstad, Värmlands fotbollförbund och RF-SISU Värmland att öka kunskapen om sunda solvanor för idrottande barn och ungdomar.

– För oss handlar det här om säkert fotbollsspelande och vi vill givetvis vara med och bidra med solråd till föräldrar, aktiva och ledare inom barn- och ungdomsfotbollen, säger Richard Morero, fotbollsansvarig vid Värmlands fotbollförbund och får medhåll av Thomas Sundenhammar, distriktsidrottschef på RF-SISU Värmland:

– Att värmländska barn och ungdomar är fysiskt aktiva är viktigt för folkhälsan. Kan vi inom idrottsrörelsen dessutom öka kunskapen i frågan om solvanor, så bidrar vi även på det sättet till att minska framtida ohälsa i länet. Så för oss känns det både inspirerande och viktigt att få vara med i det här arbetet, säger han.

Delar ut solskyddsprodukter
Kampanjen kommer bland annat att synas på buss-TV via Karlstads stadsbussar. De tre organisationerna kommer också att finnas på plats på olika spelplatser i distriktet, när Värmlands fotbollförbund har sin matchklimathelg den 18-19 maj.

– Vi kommer att dela ut prov på solskyddsmedel och ge tips och råd. Så förhoppningsvis blir det välbesökta matcher där vi får möjlighet att samtala med många föräldrar, ledare och aktiva, säger Richard Morero.

Fakta: Så skyddar du dig bäst från solen

  • Vistas i skuggan, främst klockan 11–15, då solen är som starkast.
  • Använd kläder, hatt och solglasögon som skydd.
  • Solskyddsmedel är ett komplement till kläder – smörj rikligt och glöm inte att fylla på under dagen.
  • Barn under 1 år bör inte alls vistas i solen.

Sidan publicerades: 13 maj 2024