Idrottens dag sätter värmländska barn i rörelse: ”Vill nå de minst aktiva”

Genom åren har massor av barn fått chansen att prova på idrotter genom succékonceptet Idrottens dag. I år deltar närmare 2400 barn från 15 skolor i sju värmländska kommuner.

Sidan uppdaterades: 27 september 2023

– Genom samarbetet med skolor och idrottsföreningar når vi de minst aktiva barnen och får en möjlighet att visa på rörelseglädje och det smörgåsbord av aktiviteter som finns inom idrottsrörelsen, säger Robert Bakke-King, projektledare för Idrottens dag och Rörelsesatsning i skolan, RF-SISU Värmland.

Forskning visar att barn och unga rör på sig alldeles för lite. Bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna når den rekommenderade nivån av 60 minuters fysisk aktivitet om dagen, enligt Centrum för idrottsforskning.

Under Idrottens dag, som genomförs under vecka 39 på olika orter i Värmland, får barn chansen att prova på olika idrotter – kanske för första gången. Målsättningen är att så många barn som möjligt deltar i 120 minuters fysisk aktivitet.

– Barn i dag rör på sig för lite och där kan idrotten göra en stor skillnad. Vi är jättetacksamma för alla föreningar som ställer upp under veckan och bidrar både till rörelse under dagen, men förhoppningsvis också väcker ett intresse för fortsatt fysisk aktivitet inom föreningslivet, säger Melisa Mujkic, projektledare Idrottens dag i Karlskoga, RF-SISU Värmland.

Idrottens dag är en del av European School Sports Day, som genomförs tillsammans med skolbarn över hela Europa, och EU:s satsning European Week of Sport. Evenemanget lockar miljontals runtom i Europa. Bara i Sverige har hundratusentals barn deltagit sedan starten 2017. I år är närmare 120 000 barn från 560 skolor i 157 kommuner anmälda.

Idrottens dag 2023: Värmland

Grums kommun 26/9
Jättestenskolan (7-8)

Forshaga kommun 27/9
Grossbolsskolan (åk F-6 + anpassad skola)

Karlskoga kommun 28/9 (åk 4-6 + anpassad skola), Gemensamma aktiviteter på Nobelområdet
Sandviksskolan
Stråningtorpsskolan
Bråtenskolan
Aggerudsskolan
Karlbergsskolan

Karlstad kommun 28/9
Vålbergskolan (åk 7-8)

Filipstads kommun 28/9
Stjärnskolan (åk F-3 + anpassad skola)

Storfors Kommun 29/9 (åk F-9), Gemensamma aktiviteter i Storfors aktivitetscenter
Vargbroskolan
Kroppaskolan
Bjurtjärnskolan

Arvika kommun (29/9)
Jössefors skola (åk 1-3)
Styckåssskolan (åk 1-6)

Sidan publicerades: 25 september 2023

Kontakt

Melisa Mujkic

Projektledare Karlskogaandan och inkludering

010-476 47 27

Kontaktperson: Karlskogaandan, Inkluderande idrott