Framtidens ledare reste i Förintelsens spår

Resa till Polen förberedde värmländska ledare för framtida värdegrunds- och demokratiarbete i föreningslivet.

Sidan uppdaterades: 20 september 2023

Den 6-10 september gjorde RF-SISU Värmlands deltagare i satsningen ”Framtidens SDF-Ledare” en värdegrundsresa till Polen i förintelsens spår.

Tanken med studieresan var delvis att deltagarna skulle bli ännu tightare som grupp, men det var också ett sätt att väva in värdegrunder och allas lika värde ur ett större perspektiv.

– Det finns kanske inte någon uppenbar koppling mellan idrotten och förintelsen, men tanken är att våra deltagare framöver ska kunna åka ut och träffa idrottsföreningar, lag, träningsgrupper och prata om värderingar och allas lika värde. Att våra deltagare då bär med sig de intryck och känslor de fått under den här resan kommer att stärka dem i rollen som utbildare och föreläsare när de träffar ungdomar från föreningslivet, säger Kristin Adamsson, idrottskonsulent på RF-SISU Värmland, som tillsammans med kollegan Patrik Norlin ansvarar för satsningen.

Under en av dagarna fick deltagarna utforska Krakow till fots och under guidning av Börje och Lilian från ABF gjordes flertalet stopp och besök på olika historiska platser så som de judiska kvarteren, en synagoga och en begravningsplats. Resan innebar också guidade turer i Auschwitz 1 och Auschwitz 2, Birkenau.

– Det kändes som ett välplanerat upplägg med en röd tråd, där torsdagen inne i Krakow på ett sätt förberedde oss inför fredagens besök i Auschwitz som i sin tur förberedde oss inför lördagens besök i Birkenau, berättar Johan Alfredsson, som är en av Värmlands Golfförbunds representanter i satsningen.

Resan innebar för deltagarna många tankar, känslor och reflektioner. När gruppen träffast härnäst i satsningen kommer RF-SISU Värmland försöka knyta ihop säcken genom att diskutera de tankar och funderingar som uppkommit när deltagarna hunnit landa lite och fått perspektiv på resan.

– Viktig resa att göra trots att det var ganska tungt. Det bästa var att hela gruppen kunde på kvällarna ”glömma dagen” just då och bara ha kul som grupp. Jag tror att det var viktigt när vi tog in så mycket under dagarna, säger Malte Åkesson, som också representerar Värmlands Golfförbund.

Text och bild: Patrik Norlin

Sidan publicerades: 20 september 2023