Madde Olsson, barn- och ungdomsansvarig i IF Göta, en av de ledare som genomfört utbildningen.

Unik utbildningssatsning för idrottsrörelsen går i mål

Värmländskt och småländskt utbildningssamarbete lyfter barn- och ungdomsidrotten i distriktet. – Jag har inte hört talas om någon liknande satsning, säger Lars Andersson, verksamhetschef Idrotten och samhället, RF-SISU Värmland.

Sidan uppdaterades: 27 mars 2023

I studier kring framgångsrika utvecklingsmiljöer har de så kallade organisationsledarna visat sig centrala och väldigt betydelsefulla.

Med bakgrund av det har Karlstads universitet och Linnéuniversitet, i nära samverkan med RF-SISU Värmland och Småland, genomfört en gedigen utbildningssatsning för värmländska och småländska ledare som vill utveckla barn- och ungdomsidrott på bästa sätt.

– Jag har inte hört talas om någon liknande satsning, där två distriktsförbund har samarbetat så tätt med två universitet. Så det känns jättekul att vi har kunnat genomföra den här utbildningen från idé, till att den första kullen nu är klar och kommer hem till sina föreningar med vässade kunskaper. Och allt för att bidra till en ännu bättre och mer sund barn- och ungdomsidrott, säger Lars Andersson, verksamhetschef Idrotten och samhället, RF-SISU Värmland.

En organisationsledare är någon som på en mer övergripande nivå arbetar med att utveckla och leda den idrottsliga verksamheten i en förening, med inriktning mot barn och ungdom. Totalt har sju ledare från Värmland slutfört utbildningen, som sträckt sig över två år och som omfattat fyra kurser motsvarande 7,5 hp (på kvartsfart).

– Utbildningen har spänt över flera områden inom ledarskap- och organisationsfrågor, och vi har fokuserat på forskning om vad som kännetecknar en god idrottslig utvecklingsmiljö, säger Christian Augustsson, lektor och programledare i idrottsvetenskap vid Karlstads universitet, som tagit fram utbildningen i samarbete med kollegor vid Linnéuniversitetet.

Han fortsätter:

– Utbildningen har tänkt att bidra till utveckling hos den enskilde ledaren, men också på ett organisatoriskt plan i föreningen. Så förhoppningsvis spiller deltagarnas nya kunskaper nu över till fler ledare inom förening och distrikt.

Madde Olsson, barn- och ungdomsansvarig i IF Göta, är en av de värmländska ledare som genomfört kursen. Hon är väldigt nöjd med upplägget.

– Det finns mycket bra att säga om utbildningen, men jag skulle säga att det som skiljer den mot många andra är att det är en härlig mix av kunskap från den akademiska världen och det som faktiskt händer i föreningsidrotten just nu. Det har också varit ett superbra forum som skapat möjligheter för kunskapsutbyte med ledare och föreningar som man annars inte träffar på. Här har vi fått insikt och inblick i hur andra föreningar och idrotter gör i olika situationer och inom olika områden.

Frågor?

Sidan publicerades: 27 mars 2023