Dottern i ”Nattryttarna” föreläser i Karlstad

RF-SISU Värmland och Karlstads kommun lyfter trygghetsfrågor inom idrottsrörelsen med hjälp av serie- och bokaktuella Sophie Jahn. – Jag har valt att gå ut och dela med mig av min berättelse för att jag anser att det är viktigt att vi pratar om vad som kan hända bakom stängda dörrar, säger hon inför föreläsningen.

Sidan uppdaterades: 9 mars 2023

Den 15 mars bjuder RF-SISU Värmland och kultur- och fritidsförvaltningen i Karlstads kommun in till en kostnadsfri föreläsning med Sophie Jahn, aktuell med C mores dramasatsning ”Nattryttarna” som är baserad på hennes liv.

Sophie Jahn är dotter till ridläraren som i ett uppmärksammat fall dömdes till fängelse för sexuella övergrepp mot unga.

– För oss är den här föreläsningen ett sätt att lyfta ämnet ”Trygg idrott”. Rent konkret handlar det om att vi arbetar för en idrott fri från mobbning, trakasserier, hot, våld och övergrepp. Sophie berör just de här frågorna i sin föreläsning då hon bland annat pratar om vikten av att bryta tystnadskultur och att vuxna vågar att agera när saker och ting inte verkar stå rätt till, säger Sofie Lindén, idrottskonsulent vid RF-SISU Värmland.

RF-SISU Värmland och Karlstads kommun arbetar sedan tidigare med att säkerställa trygga idrottsmiljöer i föreningarna. Bland annat genom certifieringen Trygg förening.

– Genom föreläsningen hoppas vi att ännu fler föreningar får upp trygghetsfrågorna på agendan och vill arbeta vidare tillsammans med oss och RF-SISU Värmland, säger Monica Gundahl, fritidskonsulent vid kultur- och fritidsförvaltningen Karlstads kommun.

Sophie Jahn beskriver hur föreläsningen också är ett sätt för henne att inspirera andra till att lämna destruktiva relationer.

– Jag har valt att gå ut och dela med mig av min berättelse för att jag anser att det är viktigt att vi pratar om vad som kan hända bakom stängda dörrar. Jag kallar det för ”Sophies lilla toolbox” som jag delar med mig av. För det har gjort att jag i alla fall har tagit mig igenom det här och kommit ut på andra sidan som en gladare mer tacksam person, säger hon.

Frågor?
Sofie Lindén, idrottskonsulent RF-SISU Värmland
sofie.linden@rfsisu.se eller 010-476 47 24

Monica Gundahl, fritidskonsulent, kultur- och fritidsförvaltningen Karlstads kommun
monica.gundahl@karlstad.se eller 054-540 23 88

 

Sidan publicerades: 9 mars 2023

Kontakt

Sofie Lindén

Idrottskonsulent och kontaktperson parasport/NPF

010-476 47 24

Idrottsansvar: Parasport, Ridsport