Skatt-, juridik- och arbetsgivarfrågor

Sidan uppdaterades: 10 juni 2024

Det moderna föreningsarbetet kräver ofta en stor sakkunskap inom områden som juridik, skatter och arbetsgivarfrågor. Att vara föreningsledare är därför inte alltid så enkelt. Där kan vi bidra med specialkunskap och svara på vad som gäller för just din förening.

Idrottsjuridik

Det finns regler och stadgar som måste följas när du driver en idrottsförening. Har du funderingar på hur ni ska tolka föreningens stadgar eller något som rör det juridiska i er förening är du välkommen att höra av dig till oss.

Här har vi dessutom samlat information om idrottsjuridik som kan ge svar på många frågor.

Vilka regler gäller och vilket juridiskt ansvar har ni som förening?

Frågor och svar om idrottsjuridik.

Att hantera medlemmars personnummer i enlighet med GDPR (nya personuppgiftslagen).

Skatter

För idrottsföreningar är det räkenskapsåret som styr när föreningens inkomstdeklaration ska lämnas. Upptäcker du att Skatteverket har felaktiga uppgifter om din förenings räkenskapsår ska du kontakta Skatteverket.

Nedan hittar du länkar som kan vara till hjälp när det gäller skatter och avgifter för idrottsföreningar:

På Skatteverkets webbplats kan du läsa mer om avgifter, sponsring och skatter. Till Skatteverket.se

Informationsträffar och webbseminarier

Vi rekommenderar att du tar del av Skatteverkets kostnadsfria webbseminarier. Där kan du bland annat lära dig mer om idrottsföreningens åtaganden som arbetsgivare när det gäller att lämna inkomstdeklaration och kontrolluppgift.

Se aktuella webbseminarier i vår utbildningsguide.

Arbetsgivarfrågor

Är din förening arbetsgivare? Då gäller det att ha kunskap inom många områden. Anställningsformer, arbetstider, löner, arbetsgivaravgifter, försäkringar, semester, rehabilitering, uppsägningar, varsel, samverkan och arbetsmiljöansvar är några saker man måste tänka på.

Arbetsgivaralliansen är idrottens arbetsgivarorganisation. Gå in på Arbetsgivaralliansens webbplats för mer information om arbetsgivarfrågor.

Sidan publicerades: 26 oktober 2022