Finns idrottsplatser med i kommunernas framtidsplaner?

Riksidrottsförbundets kommunenkät visar att bara fyra av tio kommuner i RF-SISU Upplands distrikt har ett idrottspolitiskt program, hälften har en lokalförsörjningsplan och endast fyra av tio anger att idrott beskrivs i översiktsplanen mer än med enstaka ord.

Sidan uppdaterades: 4 september 2024

– Riksidrottsförbundets ordförande Anna Iwarsson har uttryckt sin oro över att så få kommuner har idrottshallar och idrottsytor med i samhällsplaneringen. Vi håller helt med om att det är mycket bekymmersamt om idrottsföreningarna inte har de förutsättningar som behövs för att skapa gränsöverskridande mötesplatser som främjar motion, hälsa och det viktiga arbetet med inkludering, säger Anna Jonson, ordförande hos RF-SISU Uppland.

Plats för idrott såsom idrottshallar, klubbstugor, skidspår och vatten, är en av idrottens avgörande framtidsfrågor. Utan rätt förutsättningar stannar idrotten och föreningslivet. Många idrottsplatser är från 60- och 70-talet och har stora renoveringsbehov. Dagens urbanisering och förtätning gör att det är ont om mark i våra växande kommuner. Utmaningarna behöver mötas med visioner, handlingsplaner och politiska krafttag.

Framtidsplaner saknas hos många uppländska kommuner

Riksidrottsförbundets kommunstudie visar att majoriteten av kommunerna i RF-SISU Upplands distrikt varken har idrottspolitiska program (4 av 10), någon nulägesanalys (2 av 10) eller lokalförsörjningsplan (5 av 10). Likaså är det endast fyra av tio kommuner som har med idrott (eller motsvarande) i sin översiktsplan mer än enstaka ord.

– Vi har idag en bra dialog med våra kommuner och i våra samtal märker jag att det finns ambitioner, men att resurser och prioriteringar saknas. Kommunikationen mellan kommunen och idrottsrörelsen behöver utvecklas och ännu mer konkretiseras mot en ökad samverkan. Vi kan vara ett stöd för kommunerna i deras arbete med framtidsplaner, säger Dag Söderberg, distriktsidrottschef hos RF-SISU Uppland.

Planer och program finns inte tillgängliga

Kommunstudien visar också att kommunala program, analyser och planer inte är tillgängliga på kommunernas hemsidor. Bara två av tio kommuner har dem tillgängliga på nätet.

– För att föreningslivet ska kunna bidra så bra som möjligt med god samhällsnytta, så är det viktigt att kommunerna är tydliga med vilka samhällsplaner som finns. En transparent och engagerad föreningsdialog främjar bra samarbeten för den gemensamma idrotts- och hälsoutvecklingen, säger Anna Jonson.

Folkhälsa och fysisk aktivitet är en viktig fråga för alla kommuner. Men många brottas med behovsbilden, vad invånarna efterfrågar. RF-SISU Uppland menar att frågan om platser för idrott och fysisk aktivitet behöver bli mer konkret. Det är därför viktigt med nulägesanalyser och lokalförsörjningsplaner. Utan dessa blir planeringen en gissningslek.

RF-SISU Uppland efterfrågar:

  • Idrottspolitiskt program som beskriver plats för idrott
  • Nulägesanalys över vilka platser som finns idag
  • Lokalförsörjningsplan för framtiden
  • Investeringsbeslut inom plats för idrott

Sammanställning av statistik

Andel kommuner som anger att de har strategiska dokument.

Strategiskt dokument

JA – Uppland (10 svar)

JA – Sverige (261 svar)

Idrottspolitiskt program

40 %

35 %

Idrott (eller motsvarande) omfattas av kapitel eller systematiskt genom översiktsplanen

40 %

26 %

Aktuell nulägesanalys

20 %

26 %

Utvecklingsplan eller lokalförsörjningsplan

50 %

36 %

Sidan publicerades: 4 september 2024