Foto: RF-SISU Uppland

Bålsta IF:s domarcoacher vill ge tillbaka till föreningen

Den gemensamma idrottsresan för Tyra Vesterlund och Elin Arebo började redan på handbollsskolan. De har känt varandra sedan dagis och började spela handboll vid sju års ålder i Bålsta IF. Idag har de ett uppdrag i föreningen som domarcoacher.

Sidan uppdaterades: 27 februari 2024

– Jag har alltid gillat det sociala med att träna och har spelat både fotboll och handboll. Man har kanske inte alltid kunnat alla växlar eller spelsystem, men har skrattat tillsammans på planen, säger Tyra.

– Precis, det har inte varit vinsterna som varit drivkraften, fyller Elin i.

Tjejerna har varit domarcoacher i en säsong. Satsningen på domarcoacher har föreningen dragit i gång med hjälp av återstartsstöd från RF-SISU Uppland. Syftet är att skapa en trygg miljö för föreningens unga föreningsdomare.

Både Elin och Tyra menar att domarens roll kan vara tuff. De har själva dömt matcher ihop, både som förenings- och distriktsdomare.

– Det är kul att döma, men det kan också vara jobbigt. Inte fysiskt, men med publiken och så, säger Tyra.

Elin minns en match i Stockholm där hon var jättenervös. Det var en stor hall och ett annat tugg på planen. Hon fick skäll av två tränare och tappade lusten för att döma.

– Man befinner sig i en utsatt position. Vi vill inte att andra ska behöva känna sig så.

Stöd från sidlinjen

Tyra berättar att de fick ett stort stöd från Elins mamma under tiden de själva dömde matcher. Hon satt med på läktaren och stöttade tjejerna ifall de behövde bolla någonting inför eller efter matcher. Det skapade en trygghet för domarna.

– Bara att vara med i hallen ger jättemycket, säger Elin.

I vintras blev de själva tillfrågade om de ville bli domarcoacher till ett gäng yngre spelare som tar sina första steg som domare. Att tacka ja till uppdraget var en självklarhet. Dels blev det ett sätt att ge någonting tillbaka till klubben, som varit en stor del av deras uppväxt. Dels gav det en anledning att få spendera mer tid i hallen.

– Vi tar hand om ungefär tio till 14 ungdomar som precis börjat döma. Vi kommunicerar via en grupp på Snapchat, förklarar Elin.

Domarcoacherna brukar träffa domarna en halvtimme innan match för att förbereda sig, kolla på planen och småprata lite. Under själva matchen finns Elin och Tyra som stöd för att hålla koll så att publik och tränare beter sig på ett schysst sätt. De skriver ner några tips som kan vara bra att tänka på och stämmer av efter matchen hur det känts att döma.

– Det brukar sällan vara avancerade tips. Det mesta handlar om att uppmuntra dem till att våga blåsa, hålla koll på linjer och att följa sin magkänsla, säger Elin.

Det bästa med projektet är att se när barnen tycker att det är kul att döma, förklarar tjejerna. Det har också lett till bättre gemenskap i klubben. Ungdomar från olika lag sitter ofta och småpratar.

– En sak som är bra är att ungdomarna får byta domarpartner ofta. Jag och Elin har alltid dömt ihop. Även om vi kunnat sporra varandra är det bra att kunna vara med flera. Man lär sig mycket nytt då, även om det kan vara lite utmanande och läskigt, säger Tyra.

Tips kring mentorskap i föreningen

Ledare i fokus - ett seminarium om ideellt ledarskap i idrottsföreningar

Styrelseledamöter. Funktionärer. Tränare. Lagledare. Valberedare. Domare. Föreningsledare är de som bär idrottsrörelsen och skapar trygga, utvecklande och glädjefyllda miljöer för våra barn och unga. Samtidigt har många idrottsföreningar stora utmaningar med att rekrytera och behålla ledare. Välkommen till ett seminarium om det ideella ledarskapet och om att rekrytera och behålla ledare. Läs mer och anmäl dig här

Kunskapswebb – arbeta aktivt med trygg idrott

Via Riksidrottsförbundets (RF) kunskapswebb Trygg och inkluderande idrott kan din förening få tips och verktyg för att skapa en trygg och inkluderande idrottsmiljö.

Ekonomiskt stöd – Domarcoacher

Vill din förening göra en satsning för att fler ska känna sig trygga i domarrollen? Kontakta din idrottskonsulent för mer information.

Ekonomiskt stöd – Ledarstödjare

En ledarstödjare är ett bollplank och stöd för föreningens tränare. Genom att bjuda in till ledarträffar, besöka träningar och fånga upp utvecklingsbehov hos ledargruppen kan ledarstödjaren bidra till en bättre sammanhållning och en tydlig röd tråd i föreningens ledarskap. Läs mer om ledarstödjare här

Mentorskap i förening

Det finns många olika typer av mentorskap – för aktiva, ledare eller domare. Vill din förening jobba med tryggt och hållbart mentorskap? Ta kontakt med din idrottskonsulent.

Ideellt engangemang inom idrotten

Den här artikeln ingår i RF-SISU Upplands reportageserie om ideellt engagemang inom idrotten. Fram till september 2023 kommer du att kunna läsa artiklar om människor som engagerar sig ideellt på olika sätt, allt från att vara styrelseledamot eller ledamot i en valberedning till att vara funktionär eller domare.

Tidigare artiklar i reportageserien:

Hallstaviks Ryttarförening tog helhetsgrepp om föreningsutveckling

Innebandylek hos Frötuna IBF

Pär Ohlström: Eldsjäl hos IK Rex

Sirius Bandy: "Valberedningen är viktig för föreningens mångfald".

Moa Lundin: "Ta chansen, det är väldigt roligt och lärorikt".

Sidan publicerades: 2 juli 2023