Hallstaviks Ryttarförening tog helhetsgrepp kring föreningsutveckling
Hästen i hjärtat. Roligt. Framåtanda. Det är Hallstaviks Ryttarförenings värdeord och sammanfattar föreningens värdegrund. Styrelsen hos Hallstaviks Ryttarförening har under året gjort ett stort arbete kring förenings- och styrelseutveckling, ett arbete som har resulterat i en tydlighet kring vad föreningen står för och vilken verksamhet föreningen erbjuder.
Sidan uppdaterades: 24 maj 2023
Hallstaviks Ryttarförening bildades 1975 och har idag nästan 200 medlemmar. Historiskt har Hallstaviks Ryttarförening drivits som företag, men sedan 2019 är föreningen ideell och har ridskola, ungdomsverksamhet, kollektivstall samt tränings- och tävlingsverksamhet.
Beatrice Karlsson: ”Jag var orolig för att jag inte skulle kunna något”
Beatrice Karlsson har ridit hos Hallstaviks Ryttarförening sedan hon var sex år. Idag är hon 32 år och föreningens ordförande. Beatrice började som ledamot i styrelsen 2020 och två år senare valdes hon till ordförande. Men känslorna inför att ta över ordförandeskapet var inte odelat positiva:
– Jag var orolig för att jag inte skulle kunna något. Jag visste ingenting om föreningskunskap och hur man driver en förening, berättar Beatrice.
Krafttag kring förenings- och styrelseutveckling
Det var när Beatrice blev vald till ordförande som styrelsen beslutade att ta ett krafttag kring förenings- och styrelseutveckling. Vilka är vi? Vad står vi för? Vad erbjuder vi? var frågor som den nytillsatta styrelsen ställde sig.
– Redan innan jag blev ordförande hade vi i styrelsen börjat prata om att värdegrund och vision och att utbilda styrelsen, men det var först förra året vi drog i gång arbetet ordentlig och som RF-SISU Uppland kopplades in för att stötta oss, förklarar Beatrice.
Styrelsen hos Hallstaviks Ryttarförening består av tio personer och precis som hos andra föreningar är det människor med olika kompetens och intressen. Därför beslutade styrelsen att fördela olika ansvarsområden mellan sig såsom anläggning, ekonomi, tävling och personal.
Utvecklingsarbetet har lett till fram till vision, värdegrund och verksamhetsidé
I höstas träffades olika konstellationer av styrelsen en gång i veckan och varje träff hade ett tema utifrån de olika ansvarsområdena. Utöver ekonomin har styrelsen i den här processen framför allt lagt mycket tid på att arbeta med värdegrunden och värdeorden.
– Vi bollade väldigt mycket. Vi lade till ett ord och tog bort ett annat. Det arbetet gjorde att vi lärde oss mycket av varandra och uppmärksammade varandras egenskaper och kunskaper, förklarar Annika Ytterberg, vice kassör i föreningen.
Beatrice och Annika visar stolt upp den folder som styrelsen har tagit fram och som innehåller föreningens vision, värdegrund och verksamhetsidé. Hallstaviks Ryttarförening har även andra planer hur de ska fortsätta implementera värdegrunden hos både de som rider och andra som vistas på anläggningen, till exempel föräldrar.
– Vi kommer att göra ett arbete med vår personal och vi kommer att göra workshops med barnen i ridskolan. Vi vill också fortsätta utsmyckningen av anläggningen. Vi har ju tagit fram skyltar med värdeorden och en infartsskylt till anläggningen. Men vi vill göra mer, konstaterar Beatrice.
Annika Ytterberg: ”Viktigt att ställa frågan”
Annika blev invald i styrelsen samtidigt som Beatrice blev ordförande. Hon är arbetskamrat med en person i valberedningen, hade erfarenhet av ideellt arbete från den lokala motorsportklubben MK Orion, eftersom hennes söner varit aktiva där, samt ett stort hästintresse. Så när valberedningen sökte efter en vice kassör till föreningen kom Annikas namn upp.
– För att människor ska engagera sig ideellt tror jag att det är viktigt att man får en konkret uppgift. Ta reda på personens intressen och kompetens och ställ sedan frågan. Det är också viktigt att ge varandra uppskattning för det jobb man gör, förklarar Annika.
Beatrice berättar att hon tycker att det är viktigt att alla drar sitt strå till stacken och att var och en gör det man hinner och orkar.
– När det gäller ideellt engagemang är det viktigt att man gör vad man kan. Alla uppgifter behövs oavsett om man ska sätta upp en lampa eller måla hinder. Det fina med det ideella arbetet är att man får utveckla sig själv, säger Beatrice.
Nu ska värdegrundsarbetet implementeras i hela föreningen
Den här oron som Beatrice hade i samband med att hon blev vald till ordförande är numera borta. Ganska snart upptäckte hon att hon hade flera personer runt sig som kunde hjälpa och stötta henne. Hon lyfter bland annat fram styrelsekollegor, RF-SISU Uppland, sin man och sin mamma.
Vid Norrtälje idrottsgala 2022 blev Beatrice framröstad till årets kvinnliga ledare. Som pris fick föreningen biljetter från Eckerölinjen och Beatrice berättar att de ska användas för att hela styrelsen och föreningens personal tillsammans ska kunna åka i väg med Ålandsbåten och jobba vidare med värdegrundsarbetet.
– Efter Ålandsresan ska vi låta barnen i ridskolan jobba med värdegrunden. Här kommer vi att ta hjälp av RF-SISU Uppland för att göra workshops med barnen, förklarar Beatrice.
Utvecklingsarbetet hos Hallstaviks Ryttarförening har tagit tid och än har föreningen en bit kvar. Men under arbetets gång har de lärt sig att ha tålamod och att saker och ting får ta tid.
– Att något tar tid behöver inte vara en nackdel. Saker och ting får gro och rötterna blir starkare, avslutar Beatrice.
Tips kring föreningsutveckling
Ledare i fokus - ett seminarium om ideellt ledarskap i idrottsföreningar
Styrelseledamöter. Funktionärer. Tränare. Lagledare. Valberedare. Domare. Föreningsledare är de som bär idrottsrörelsen och skapar trygga, utvecklande och glädjefyllda miljöer för våra barn och unga. Samtidigt har många idrottsföreningar stora utmaningar med att rekrytera och behålla ledare. Välkommen till ett seminarium om det idella ledarskapet och om att rekrytera och behålla ledare. Läs mer och anmäl dig här
Grundutbildning för föreningsledare
Är du ledamot i en styrelse, ordförande eller förtroendevald i till exempel en kommitté? Den här utbildningen ger dig en bra bas för ditt arbete som föreningsledare och vänder sig till dig som är eller kommer att bli en del av en föreningsstyrelse eller liknande. Läs mer och anmäl dig här
Utbildning: Effektivt styrelsearbete
Strukturera upp styrelsens roller och arbetsuppgifter! Den här utbildningen handlar om ideellt engagemang, styrelsearbete och mötesstruktur. Läs mer och boka en utbildning här
Ideellt engangemang inom idrotten
Den här artikeln ingår i RF-SISU Upplands reportageserie om ideellt engagemang inom idrotten. Fram till september 2023 kommer du att kunna läsa artiklar om människor som engagerar sig ideellt på olika sätt, allt från att vara styrelseledamot eller ledamot i en valberedning till att vara funktionär eller domare.
Tidigare artiklar i reportageserien:
Sidan publicerades: 23 maj 2023