Pär Ohlström: Eldsjäl hos IK Rex

Pär Ohlström började som tränare i IK Rex när han var 16 år. Idag, nästan 50 år senare, är han fortfarande ledare i föreningen. Med andra ord en riktig eldsjäl. Här berättar han om sitt ledarskap som både fotbolls- och skidtränare.

Sidan uppdaterades: 13 april 2023

När jag besökte IK Rex en novemberkväll höll den yngsta barngruppen precis på att avsluta sin skidträning. Säsongens första snö hade inte hunnit falla, så det var barmarksträning på schemat för klubbens samtliga barn- och ungdomsgrupper.

IK Rex - en förening med gamla anor

IK Rex har sin hemvist på historisk mark i Vendel cirka tre mil norr om Uppsala. Föreningens idrottsplats heter Ottarsborg och är döpt efter kung Ottar Vendelskråka, som möjligen levde under 500-talets första hälft (källa: tierp.se). Vid Ottarsborg finns två fotbollsplaner, ett elljusspår som går genom den intilliggande skogen samt naturliga stigar och skogsvägar för mountainbike-cykling. IK Rex bedriver verksamhet inom tre sektioner: fotboll, skidor och friidrott och föreningen har idag cirka 650 medlemmar.

Ledarskapet ger glädje och vänner för livet

Jag var på plats vid Ottarsborg för att träffa en av skidsektionens ledare, Pär Ohlström. Vi hade bestämt träff i föreningens klubblokal för att prata om det ideella ledarskapet. Pär började som tränare i slutet av 70-talet och då som fotbollstränare för jämnåriga och några år yngre ungdomar. Efter en tid som fotbollstränare sadlade han om till ledare i skidsektionen. Med nästan 50 års erfarenhet som ledare och tränare, vad är egentligen det bästa med att vara tränare? Pär berättar att det framför allt handlar om glädjen att få folk att röra på sig och den samhällsnytta det medför. Men han lyfter också fram glädjen i att få följa någon som verkligen vill satsa på sin idrott samt gemenskapen med andra ledare.
– Under åren har jag lärt känna många människor genom idrotten, så livslång kamratskap med andra ledare, skidåkare och fotbollsspelare, är något jag vill lyfta fram, förklarar Pär.

Viktigt med bra teamkänsla

Under pandemin var det många ledare och aktiva runt om i Sverige som valde att sluta och nu när pandemin är över är det många föreningar som kämpar med återrekrytering av ledare och tränare. Jag ställer frågan till Pär vad hans bästa tips kring ledarrekrytering är.
– Det viktigaste är att ha roligt och snabbt försöka skapa en teamkänsla bland ledarna. Det är också viktigt att låta dem växa in i sin ledarroll och successivt ta mer och mer ansvar, så att de från början inte behöver vara med på alla träningar och stå i centrum inför barnen och ungdomarna, säger Pär.

Börja i liten skala

Om man funderar på att bli ledare då? Vad ska man tänka på?
Pär tycker att man ska fundera över på vilket sätt man skulle kunna hjälpa till och vilka egenskaper man har som skulle kunna passa.
– Återigen är det viktigt att man får växa in i rollen som ledare. Att man börjar i mindre skala och ökar sitt engagemang, förklarar Pär.

Hos IK Rex finns ledare i alla åldrar, några som har hållit på länge och andra som precis har börjat.
– Som ledare vill jag modernisera mig så att jag hänger med i de strömningar som är i samhället och anpassa mig lite till det och samtidigt vara lite gammaldags, avslutar Pär.

Tips kring ledarskap

Här hittar du tips på utbildningar och material som handlar om ledarskap

Grundutbildning för tränare

Grundutbildning för tränare vänder sig till alla tränare oavsett vilken idrott du är engagerad i, hur länge du har varit tränare eller om du tränar barn, ungdomar eller vuxna. Läs mer och anmäl dig här

Processkväll - ledarförsörjning

Välkommen till en processkväll om ledarförsörjning den 17 maj kl. 18:00-21:00 på IFU Arena i Uppsala. På träffen kommer deltagarna att få konkreta verktyg om hur föreningen kan rekrytera och behålla ledare. Deltagarna kommer också att få påbörja arbetet med att skapa en handlingsplan för föreningens ledarförsörjning. Mer information och anmälan hittar du här.

Ekonomiskt stöd för ledarstödjare

Föreningar kan söka ekonomiskt stöd via Projektstöd IF barn och ungdom för att utse två eller flera mentorer, så kallade ledarstödjare. Ledarstödjarnas uppgift är att stötta de andra ledarna i föreningen. Uppdraget innebär att ledarstödjaren ska besöka träningar, arrangera gemensamma aktiviteter för ledarna och fånga upp eventuella utvecklings- och utbildningsbehov. Ledarstödjarna får stöd i sitt uppdrag av RF-SISU Uppland genom kontinuerliga träffar tillsammans med ledarstödjare från andra föreningar. Läs mer om Projektstöd IF barn och ungdom här.

Samla ledarteamet

För att få ett lag eller träningsgrupp att fungera bra, krävs det ett väl fungerande ledarteam. Ett team som planerar, genomför, utvärderar, utvecklar och kommunicerar det ni kommer överens om och bestämmer. För att underlätta arbetet har vi på RF-SISU tagit fram detta material, som varje ledarteam kan använda i sitt lag eller i sin träningsgrupp.

Ladda hem materialet här Pdf, 1 MB.

Kontakta din förenings idrottskonsulent hos RF-SISU Uppland för mer information.

Ideellt engangemang inom idrotten

Den här artikeln ingår i RF-SISU Upplands reportageserie om ideellt engagemang inom idrotten. Fram till september 2023 kommer du att kunna läsa artiklar om människor som engagerar sig ideellt på olika sätt, allt från att vara styrelseledamot eller ledamot i en valberedning till att vara funktionär eller domare.

Tidigare artiklar i reportageserien:

Sirius Bandy: "Valberedningen är viktig för föreningens mångfald".

Fanna BK: "Ta chansen, det är väldigt roligt och lärorikt".

Sidan publicerades: 13 april 2023