”Ta chansen, det är väldigt roligt och lärorikt!”
Unga ledare är en stor tillgång och kraft för idrotten. Men hur är det att vara ung och ledare? 22-åriga Moa Lundin är tränare hos fotbollsklubben Fanna BK i Enköping och här berättar hon om sitt ledarskap.
Sidan uppdaterades: 13 februari 2023
Mörkt och regnigt. Det var typiskt novemberväder när jag besökte Fanna BK en torsdagskväll i höstas. Men på konstgräsplanen vid Fanna IP var det full fart när några pojkar i 10-årsåldern spelade fotboll. Kanske väntade de på att träningen skulle börja? Eller så hade de bara kommit till fotbollsplanen för att lira och trixa lite med kompisarna.
Jag var i Fanna för att träffa en av klubbens tränare, 22-åriga Moa Lundin. Vi hade bestämt träff i föreningens klubblokal för att prata om det ideella ledarskapet och hur det är att vara ung ledare.
Moa är en av tränarna för Fanna BK:s damjuniorlag. Hon började som tränare för föreningens F06-lag för sex år sedan och flera av de spelarna utgör idag damjuniorlaget. Men hur är det att vara unga ledare inom idrotten? Jag och Moa satte oss ned och pratade lite kring hur det kom sig att Moa blev tränare och varför hon har valt att fortsätta med sitt ledarskap.
Hur blev du tillfrågad att vara tränare?
– Micke Andersson, som hade ett övergripande ansvar över flickfotbollen i Fanna BK, frågade om jag ville vara med som tränare på en skollovscamp. Eftersom jag sett min tränare och stora förebild Jessiqa Öberg Tillbom, i den rollen kändes det naturligt och bra att tacka ja, berättar Moa.
Vad var det som gjorde att du bestämde dig för att fortsätta som tränare?
– Jag älskar fotboll och jag tycker att det är roligt att jobba med människor, så fotbollstränare är en oslagbar kombination, säger Moa.
Vad är det bästa med att vara tränare?
– Det är att lära känna människor och få följa deras utveckling, självklart fotbollsmässigt men också personligt. Och att få förtroendet att vara deras trygga punkt som de kan vända sig till om det är något, förklarar Moa.
Vad är viktigt för dig som tränare?
– Det är mycket, men kanske framför allt att sätta individerna i fokus. Att vinna en lokal cup är roligt, men det viktigaste är att försöka få alla att fortsätta spela och att de inte slutar av fel anledningar, säger Moa.
Vad är ditt mål med att vara ledare?
– Att sätta individen i fokus och kunna se när spelare och ledarkollegor behöver stöd och hjälp. Om vi ger spelarna förutsättningar att må bra så kommer de att kunna nå sin fulla potential, säger Moa.
Vad är ditt bästa tips till en förening som ska rekrytera ledare?
– Först skulle jag hitta en Micke Andersson! Alltså en person som brinner för helheten och som får mandat och resurser till ledarrekrytering. Det är också viktigt att föreningen tänker långsiktigt, berättar Moa.
Vad vill du ge för tips eller medskick till personer som vill bli ledare eller funderar på det?
– Ta chansen! Det är väldigt roligt och lärorikt, avslutar Moa.
Tips kring ungt ledarskap
Här finns tips på utbildningar och material som handlar om ledarskap med särskilt fokus på unga ledare.
En bra start för unga ledare
En bra start för unga ledare är en ebbplats är för dig som vill lära dig om hur det funkar att hålla i en träning och få hjälp och inspiration i din nya roll som tränare. Du hittar webbplatsen här För att få koden du behöver för att kunna logga in, kontakta din förenings idrottskonsulent hos RF-SISU Uppland.
Grundutbildning för tränare
Grundutbildning för tränare vänder sig till alla tränare oavsett vilken idrott du är engagerad i, hur länge du har varit tränare eller om du tränar barn, ungdomar eller vuxna. Läs mer och anmäl dig här
Samla ledarteamet
För att få ett lag eller träningsgrupp att fungera bra, krävs det ett väl fungerande ledarteam. Ett team som planerar, genomför, utvärderar, utvecklar och kommunicerar det ni kommer överens om och bestämmer. För att underlätta arbetet har vi på RF-SISU tagit fram detta material, som varje ledarteam kan använda i sitt lag eller i sin träningsgrupp. Ladda hem materialet här Pdf, 1 MB. och kontakta din förenings idrottskonsulent hos RF-SISU Uppland för mer information.
Ideellt engangemang inom idrotten
Den här artikeln ingår i RF-SISU Upplands reportageserie om ideellt engagemang inom idrotten. Fram till september 2023 kommer du att kunna läsa artiklar om människor som engagerar sig ideellt på olika sätt, allt från att vara styrelseledamot eller ledamot i en valberedning till att vara funktionär eller domare.
Sidan publicerades: 13 februari 2023