Glädje skapar engagemang kring parafotboll
Glädje, trygghet och gemenskap – tre viktiga komponenter som bidrar till engagemang och delaktighet hos parasportföreningen Roslagen SOL och hos Östhammar SK fotboll, som bedriver parafotboll.
Sidan uppdaterades: 16 januari 2023
”Det var nära!” ”Tror du att jag sätter den?” ”Oj, vilken lång sats du tar!” ”Passa!” På Mullevallen i Rimbo och på Östhammars IP i Östhammar pågår veckans fotbollsträning för fullt. När vi ena dagen besöker Östhammar strålar solen från en klarblå himmel och när vi andra dagen besöker Rimbo står regnet som spön i backen. Men oavsett sol eller regn går det inte att ta miste på glädjen och engagemanget på fotbollsplanen, både bland aktiva och tränare:
"Det är fantastiskt kul att hålla på – det är lycka!" säger tränaren och eldsjälen Lars-Ove Olsson hos Östhammars SK.
"Vi har otroligt roligt! Vi är ett vi-gäng och har kul tillsammans", säger Nicklas Mannerfeldt, tränare hos Roslagen SOL.
All Star-team hos Östhammars SK
I Östhammar tränar Östhammar SK:s All Star-team, en träningsgrupp för personer med funktionsvariationer. Den här dagen har ett tjugotal deltagare och deras assistenter tagit sig till Östhammars IP för att träna fotboll. Det dribblas, skjuts och passas! En av deltagarna på plats den här dagen är Mikael ”Micke” Bodin, som har varit med många gånger tidigare. ”Det roligaste är fotboll och hinderbanan. Och alla kompisarna”, berättar Micke.
Men det är inte bara fotboll som står på schemat när All Star-teamet tränar. Det finns också möjlighet för deltagarna att använda föreningens rörelsebana med olika aktiviteter. Rörelsebanan är ett exempel på hur Östhammars SK arbetar för att utveckla träningsmiljön, både för de som redan är aktiva och för att fler ska kunna och vilja vara med. Och föreningen vill fortsätta att utveckla verksamheten: ”Vårt mål är att försöka köra den här verksamheten inomhus även under vinterhalvåret. Tanken är också att deltagarna ska få prova på andra idrotter i vår förening såsom tennis, skridsko och skidåkning”, berättar Lars-Ove Olsson.
Från gräsklippning till fotboll
Beslutet att starta parafotboll föddes ur Östhammars SK:s arbete med trygg idrott ”Vi pratade mycket om inkludering och allas lika värde och funderade på hur öppna vi var för alla egentligen?”, förklarar Jessica Smedjegård, ordförande för fotbollssektionen i Östhammars SK.
Sedan tidigare har föreningen ett samarbete med flera av Östhammar kommuns särskilda boenden. Bland annat hjälpte flera av de boende till med gräsklippning en gång i veckan. Det var därför naturligt för Östhammars SK att vända sig till kommunens särskilda boenden för att se om de skulle kunna inleda ett samarbete kring parafotboll: ”Och det togs emot jättepositivt”, konstaterar Jessica.
Trygghet, glädje och gemenskap föder engagemang
Hos Östhammars SK ska det vara enkelt att engagera sig och föreningen ser flera framgångsfaktorer för att ta tillvara på människors engagemang: Vikten av tydliga styrdokument, utbildade och kunniga ledare samt glädje och gemenskap. ”Det ska vara en trygg plats! Det ska vara en glädjefylld plats! Man vill ha glädjen för det föder sedan engagemanget och viljan att hjälpa till”, säger Jessica Smedjegård.
Precis som i de flesta andra föreningar finns det hos Östhammars SK många olika sätt att engagera sig. När det gäller styrelsearbetet har föreningen på senare tid fått flera nya styrelseledamöter som kan se på verksamheten med nya ögon och komma med nya idéer, något som Jessica Smedjegård ser som både roligt och viktigt för den fortsatta utvecklingen av föreningen och verksamheten.
Många idrotter hos Roslagen SOL
När vi besöker Roslagen SOL i Rimbo tränar ett av föreningens fotbollslag. Laget har omkring 20 aktiva och den här dagen är nästan alla på plats. De flesta bor i Rimbo med omnejd, men flera av deltagarna åker varje vecka de dryga två milen från Norrtälje för att träna. En av deltagarna på plats är Emra Bylbyli. Han har spelat fotboll i 12 år och tycker att idrott är bland det bästa som finns. ”Idrott, det är jättekul! Fotboll, handboll, innebandy, friidrott, allt är kul!”, säger Emra.
Verksamheten startades redan 2002 i föreningen Rånäs 4H Special Olympics. Numera är dock Roslagen SOL en egen förening med många idrotter på programmet: alpin skidåkning, fotboll, friidrott, handboll, innebandy och snowshoeing (snöskolöpning). En av de som var med och startade verksamheten för 20 år sedan är föreningens ordförande, Åke Enström. Han var då lärare på särskolan i Finsta, en ort mellan Rimbo och Norrtälje. Flera av ungdomarna på skolan hade en önskan om att spela fotboll och Åke såg till att det blev verklighet.
Engagemang och delaktighet genom tydlig värdegrund
Till Roslagen SOL ska det vara lätt att komma som ny och känna sig välkommen och inkluderad: ”Vi har bra stämning. Det verkar vara lätt för nya att komma in i vår förening och de som håller på är välkomnande. Vi är en välkomnande förening”, säger Åke Enström om varför han tror att engagemanget, både bland aktiva och ledare, i föreningen är stort.
Hos Roslagen SOL ska det också vara enkelt att engagera sig och vara med och påverka och ett nyckelord för föreningen är gemenskap. För att skapa den här känslan av samhörighet, både i fotbollslaget och i föreningen i stort, gör de aktiva och ledarna mycket tillsammans: ”Vi har bland annat gjort mycket resor. Det har svetsat ihop det här gänget. Vi tar vara på varandra”, berättar Nicklas Mannerfeldt. I föreningen försöker man också involvera de flesta i någonting. Några av de aktiva är med i styrelsen och det mesta som rör laget och föreningen diskuterar man tillsammans: ”Alla har en åsikt och den får höras. Har någon en bra idé så kör vi det”, säger Nicklas.
Och för att kunna skapa engagemang och delaktighet lyfter Åke Enström fram vikten av och tryggheten för föreningen att ha en tydlig värdegrund som verksamheten vilar på: ”Vi har en värdegrund och den behöver vi gå tillbaka till med jämna mellanrum”.
Kultur och idrott = sant
Precis som Östhammars SK arbetar Roslagen SOL kontinuerligt med att utveckla sin verksamhet. Sedan tidigare samverkar föreningen med Norrtälje kommuns dagliga verksamhet och nu håller man på att titta på ett samverkansprojekt kring idrott och kultur: ”Vi har fått en jättefin kulturscen i Rimbo och där har vi ett samverkansprojekt vi håller på att skissa på hur vi skulle kunna väva in vår idrott med övrig kultur”, berättar Åke Enström.
Hos Roslagen SOL har man lagt märke till att fler och fler vill engagera sig inom parasporten och lyfter fram media som en viktig faktor. ”Parasporten får mer uppmärksamhet i media. Nu har vi ett Paralympics som går [intervjun gjordes den 27 augusti, reds.anm.] som visar upp vad vi kan och vad som finns!” avslutar Nicklas Mannerfeldt.
Sidan publicerades: 16 september 2021