Stora utmaningar för friluftsidrotter i Stockholmsregionen

Ibland glömmer vi att idrottens arenor består av mer än idrottshallar och utomhusplaner. Många idrotter nyttjar mark, luft och vatten i sitt idrottsutövande. För att se vilka utmaningar och möjligheter dessa idrotter har att tävla och träna i en växande storstadsmiljö beställde vi på RF-SISU Stockholm en rapport från Sweco.

Sidan uppdaterades: 4 april 2023

RF-SISU Stockholm har i samarbete med sju specialdistriktsidrottsförbund sett ett behov av att utreda möjligheterna och utmaningarna för de så kallade friluftsidrotterna, de som nyttjar mark, luft och vatten i sitt idrottsutövande.

– Nästan alla idrotter i vår region kämpar för fler anläggningar och det gäller även de som använder mark, luft och vatten som sin idrottsyta. Oavsett idrott är anläggningsfrågan det största hindret för att aktivera fler barn och unga. Genom den här rapporten vill vi uppmärksamma de stora utmaningar som dessa idrotter har i en växande storstadsmiljö, säger Claes Thunblad, ordförande för RF-SISU Stockholm:.

Rapporten presenteras som en StoryMap med bland annat interaktiva kartor och möjlighet att klicka sig fram från idrott till idrott efter det som intresserar en mest. I StoryMap finns även Swecos samlade rekommendationer.

Läs StoryMapen här

Den som vill läsa som vanligt kan ladda hem rapporten i PDF-format.

Syftet med rapporten är att visa på utmaningar och problem, men också peka ut möjligheter och en färdriktning framåt. Det behövs smart planering. Vi tror att kommunerna, Region Stockholm och Länsstyrelsen måste samarbeta för att hitta bra platser och arbeta fram en ordning som ideella föreningar klarar av för att kunna anordna träning och tävling. Rapporten kommer utgöra ett viktigt underlag för fortsatt dialog med alla berörda aktörer.

RF-SISU Stockholm vill utifrån denna rapport lyfta följande frågor i det fortsatta samtalet och diskussionen:

  • Bredda synen på vad som är en ”idrottsanläggning”.
  • Utöka den regionala samverkan för att uppnå möjligheten för friluftsidrotterna att verka och växa i vår region.
  • Se hur samlokalisering och ett skapande av ”hubbar” för friluftsidrott och -liv kan skydda mark och ändå göra den tillgänglig som idrottsarena.
  • Se till att regelverk och föreskrifter för naturvårdsområden och -reservat inte förhindrar friluftsliv och friluftsidrotter att verka där.

RF-SISU Stockholm vill tacka Stockholms Cykelförbund, Stockholms Flygsportsförbund, Stockholms Kanotförbund, Stockholms Klätterförbund, Stockholms Orienteringsförbund, Stockholms Roddförbund och Stockholms Seglarförbund för fint samarbete.

Sidan publicerades: 4 april 2023