"Det är det här jag vill och jag älskar det"

Hon tränar flera lag, ansvarar för föreningens cup med 70 lag och är ledamot i styrelsen – Jag tycker att det är så kul att vara där, så att barnen kan göra det de tycker är roligt, säger Katarina Back, Solberga BK, som är nominerad till RF-SISU Stockholms utmärkelse Årets barn- och ungdomsledare.

Sidan uppdaterades: 10 februari 2023

Katarina Back berättar att hon försöker vara ledig på fredagskvällar. Annars är hon på planen som ledare varje vardag mellan sex och halv nio under utomhussäsongen.

– Det är härligt att se barnen utvecklas och ha roligt. Det spelar ingen roll om det snöar och blåser kallt. När jag väl står på planen och ser när barnen och ungdomarna får göra det de älskar, då släpper jag allt annat.

Berätta hur du jobbar med delaktighet?

– Det är jätteviktigt att lyssna på barn och ungdomar. Ofta handlar det om önskemål om vad vi ska göra på träningarna och ibland får spelarna vara med och planera träningarna.

– Det viktigt att prata med alla barn, även dem som inte tar upp saker i gruppen. Sedan går många av våra spelare i samma skola. Om det är konflikter kan de ta med sig dem på träningarna. Där är det viktigt att vara uppmärksam och prata med dem på en gång och hjälpa dem att lösa konflikten.

För några år sedan bestämde sig ett av Katarinas lag för att åka på träningsläger till Spanien. Tjejerna som var 13 år fick samla ihop pengarna själva.

– Det var viktigt för mig att alla skulle kunna följa med utan att det skulle kosta något för föräldrarna. Dessutom har inte alla föräldrar, av olika anledningar, möjlighet att hjälpa till.

– Vi fixade försäljningar, stod i föreningens kiosk och hittade ställen där tjejerna själva kunde hjälpa till så att laget fick in pengar. Vi var även runt på restauranger och frågade om de kunde sponsra oss. I slutändan behövde ingen betala något. Vi gjorde det som ett lag.

Resan till Spanien blev mer än bara fotboll.

– Det var en stor grej för dem att få vara i ett annat land och möta lag från flera andra länder, det var verkligen en erfarenhet. Jag tycker även att man ska åka till andra städer i Sverige utanför Stockholm om man har möjlighet.

Katarina sitter i styrelsen och ansvarar för föreningens cup, Solberga Cup, som är en viktig inkomstkälla för föreningen.

– I en förening kan du som ideell vara med och påverka och hjälpa till hur mycket som helst. Jag har märkt att många kan vara rädda för att bli indragna i något som kommer innebära mycket jobb. Så behöver det inte vara. Alla bestämmer själva hur mycket de vill vara med och bidra.

För några år sedan startade Katarina även upp föreningens damlag.

– Vi hade flera olika herrlag men inget seniorlag för tjejer. Samtidigt fick vi fler och fler tjejer till föreningen. För att inte tappa dem, och även erbjuda dem att fortsätta med fotboll när de blev äldre, startade vi laget.

– Det var mer jobb än man kan tro att starta upp ett seniorlag.

Innan utomhussäsongen kör i gång, ställer sig Katarina ibland frågan hur hon orkar med alla uppdrag i föreningen, berättar hon.

– Men, det är det här jag vill och jag älskar det, annars skulle jag inte vara så engagerad, säger Katarina och skrattar.

Sidan publicerades: 7 februari 2023