Skapade ny tävlingsform – Nu är Robert Hansson ”Årets barn och ungdomsledare”

Robert Hansson, Värmdö Freestyle Mogul Team, är Årets barn och ungdomsledare 2022. – Det känns jättekul att få den här utmärkelsen. Det här är något vi gjort tillsammans i vår klubb, säger han.

Sidan uppdaterades: 29 september 2022

Juryns motivering:

Årets barn- och ungdomsledare har skapat en miljö där barn och ungdomar känner sig sedda och får vara delaktiga. Han har skapat en ny tävlingsform för att minska pressen så att fler vill delta, samt även en nationell ledarutbildning. Han har även tagit initiativet till ett puckelgymnasium i Gustavsberg och en träningsarena i Lillsved med hopptorn. Genom att han har lyssnat på barnen och ungdomarna har allt detta blivit verklighet. Årets barn- och ungdomsledare är Robert Hansson från Värmdö Freestyle Mogul Team. Föreningen belönas även med 10 000 kronor till barn- och ungdomsverksamheten.

För åtta år sedan startade Robert Hansson en puckelpistförening på Värmdö. I dag är 108 barn- och ungdomar med i verksamheten. Han har även startat en ny tävlingsform som används i hela landet, för att minska pressen så att fler vill delta.

Robert Hansson vill skapa en idrottslig utvecklingsmiljö där barn och ungdomar känner sig sedda, delaktiga och där de hela tiden utvecklas.

– Som ledare i Värmdö Freestyle Mogul Team ska jag vara närvarande och forma hela verksamheten efter åkarnas motivation och förmåga.


Under varje träningspass får åkarna chans att ge återkoppling.

– Det kan vara något de saknat och då anpassar vi träningen efter det. De är jätteviktigt att de känner att de kan påverka och att vi ledare lyssnar på dem, säger Robert och fortsätter:

– Det ska vara roligt att träna och tävla. Samtidigt ska de känna att de bli bättre. Det är vi skyldiga våra åkare. Utvecklas de inte är det lätt att de tröttnar.

Barnen och ungdomarna i verksamheten är sju till 20 år. I början, när Robert Hansson skulle ut på tävlingar, tyckte han att steget från träning till tävling var alldeles för stort.

För den som tittat på puckelpisttävlingarna nu under OS på teve så skiljde sig inte den backen nämnvärt från de backarna som barnen tävlade i – ett stort steg för någon som nyligen börjat med puckelpist men som gärna vill tävla.

– Vi behövde en tävlingsform som passade de nya åkarna. Det tar bort press och här kan alla vara med. När de tävlar är det endast ett hopp, enklare backe och åkarna får göra flera åk. Vi utser inte heller någon vinnare bland dem som är under tio år.

– Förra helgen när vi var i Norberg hade vi 40 åkare med och några femåringar som gjorde sin första tävling.

I samband med att Robert startade Young Mogul Generation, som tävlingsformen kallas, Var han med och skapade han en nationell ledar- och tränarutbildning för puckeltränare i tre steg där fokus låg på att hjälpa åkarna att fortsätta utvecklas.

När några av föreningens åkare kom upp i gymnasieålder tog han initiativet till ett puckelgymnasium i Gustavsberg.

– Sedan ville åkarna även ha möjlighet att träna året runt på att hoppa. Nyligen blev vårt nya hopptorn med träningsarena (se bild nedan) i Lillsved färdigt, genom anläggningsstöd från RF-SISU Stockholm och Allmänna Arvsfonden.

Vad kommer din drivkraft ifrån?

– När jag ser att vi kan göra saker bättre. Vi har ju visionen att skapa världens bästa utvecklingsmiljö och det kan vi göra på flera plan, med allt från en träningsarena till att vara en närvarande ledare som gör barnen delaktiga. Det är kul att jobba på alla plan, det är en drivkraft.

Vad är det bästa med att vara ledare?

– Det är så mycket. Men när jag ser åkarnas motivation, engagemang och glädje när de lyckas, det är det bästa.

Sidan publicerades: 24 mars 2022