Thomas Csiffary, Spårvägen Badminton
– Årets barn- och ungdomsledare 2020

Thomas Csiffary, Spårvägen Badminton, tilldelas RF-SISU Stockholm utmärkelse Årets barn- och ledare 2020. – Vad roligt, det känns väldigt ärofullt, säger Thomas. Prissumman på 10 000 kronor går till föreningens barn- och ungdomsverksamhet.

Sidan uppdaterades: 13 oktober 2022

Juryns motivering:

Thomas Csiffary, ledare i Spårvägen Badminton, lägger mycket tid på att lära känna alla sina spelare. Genom det ska alla få en miljö där de trivs och utvecklas genom idrotten. Delaktighet är en viktig del i Thomas ledarskap och spelarnas synpunkter formar hans träningar för att skapa en så bra miljö som det är möjligt för de aktiva där alla får lika mycket uppmärksamhet. För en idrottsrörelse som är inne i en förändringsresa är Thomas ledarskap ett föredöme. Nu belönas han med RF-SISU Stockholms utmärkelse ”Årets barn- och ungdomsledare”.


Om du är nybörjare, elitspelare, eller en tioåring som drömmer om OS. För Thomas Csiffary spelar det ingen roll. På badmintonplanen ska alla ha lika mycket uppmärksamhet.

– Jag vill ta alla till deras nästa nivå, säger han.

Thomas Csiffary har varit ledare inom Spårvägen Badminton, som har sin bas i Enskede Rackethall, sedan tio år tillbaka. I dag kombinerar han tränarrollen med att vara sportchef.

Föreningen har 500 aktiva spelare, av dem tränar Thomas 135, där majoriteten är barn sju till 14 år.

Vad är den röda tråden i ditt ledarskap?

– Jag har vissa saker jag tror på som är min tränarfilosofi. Av våra aktiva spelar inte 60 procent matcher på tävlingar. De måste få en miljö där det kan utvecklas till sin nästa nivå, precis som de som spelar på SM-nivå. Sedan måste jag hela tiden sporra spelarna att komma till nästa träning.

Hur gör man det?

– För min del handlar det om att ha bra kännedom om spelarna och en regelbunden kontakt med de 135 jag tränar och veta vad de heter. Jag lägger mycket tid på att lära känna mina spelare och har väldigt bra närvaro på träningarna. Det är viktigt att alla blir sedda, då blir det roligare för spelarna och lättare för dem att lära sig spela.

Hur jobbar du med delaktighet?

– Det är en viktig bit i mitt ledarskap. Är spelarna involverade och delaktiga i sin träning kommer de trivas bättre. De gäller att skapa ett förlåtande klimat genom att ställa många frågor. I slutet av varje termin har vi olika utvärderingar beroende på hur gammal du är. De äldre får bland annat sitta i grupper och diskutera träningsinnehåll.

– Sedan får alla spelare göra anonyma utvärderingar där en fråga kan handla om hur mycket de blir sedda av sin tränare. Sedan tar jag till mig av utvärderingarna när jag utformar träningarna inför kommande säsong.

Vad är det bästa med att vara ledare?

– Det är jättekul att se dem lära sig nya saker och supermysigt att jag har så många unga som jag lärt känna genom åren. Jag bor i Enskedeområdet där vi har vår verksamhet, det är fantastiskt när det kommer fram spelare jag tränat och visar sin uppskattning. Samma uppskattning får jag från styrelse, föräldrar, ledare och aktiva spelare. Det gör att jag fortsätter att jobba och trivas som ledare.

När trivs du som bäst på golvet?

– När jag känner att det bara flyter på och spelarna märker att slagen de övat på sitter. Eller när jag sagt till ett barn som kanske inte lyssnat – men när samma barn kommer efter träningen och ger mig en kram. Det är en bra känsla när jag märker att de älskar badminton precis lika mycket som mig.

Sidan publicerades: 27 mars 2020