Huddinge Brottarklubb
- Årets barn- och ungdomsförening

Hos Huddinge Brottarklubb finns många av Sveriges bästa brottare. Ändå är klubbens viktigaste funktion att vara en trygg mötesplats för barn och ungdomar i Flemingsberg.

Sidan uppdaterades: 12 oktober 2022

Nu tilldelas föreningen Stockholmsidrottens utmärkelse "Årets Barn- och Ungdomsförening 2019". – Det känns helt magiskt, det här betyder jättemycket för oss, säger Jenny Heed, ledamot i Huddinge Brottarklubbs styrelse.

Juryns motivering:

Huddinge Brottarklubb tilldelas Stockholmsidrottens utmärkelse ”Årets barn- och ungdomsförening 2019” för sitt viktiga arbete med att ge barn och ungdomar möjligheten att ”bli sitt allra bästa jag” i stadsdelen Flemingsberg. Huddinge Brottarklubb är mycket mer än brottning och för många är klubben en trygg mötesplats och en oas i stadsdelen. Medlemmarna får stöd med allt från läxläsning till kostrådgivning samt värderingsfrågor. Föreningens ambitiösa och mångåriga arbete för barn och ungdomar i Flemingsberg förtjänar att belönas! Prissumman på 10 000 kronor går till barn- och ungdomsverksamheten.

Mitt i Flempan under höghus, bredvid garagen, ligger Huddinge Brottarklubb som i många år gjort skillnad för barn och ungdomar i Flemingsberg.

– Vi vill vara ett stöd och gränssättande, men viktigast av allt, vi inkluderar när samhället har exkluderat, säger Jenny Heed, ledamot i Huddinge Brottarklubbs styrelse.

Föreningens vision sedan starten har varit att alla ska kunna vara med, oavsett förutsättningar.

– Här ska varje barn ha möjlighet att bli sitt bästa jag. Det är inte något krav att tävla. Alla är med på sina villkor, säger Jenny Heed.

 

Huddinge Brottarklubb är en av få föreningar som finns lokalt i Flemingsberg och många av de aktiva har varit i föreningen länge.

– De som är 13-14 år har varit här sedan de var små. I vår nystartade grupp har vi 46 barn och väntelistan är lång.

För att kunna ta emot alla som vill brottas har föreningen jobbat aktivt med att få fler ledare från de egna leden.

– Nu har vi fler ledare som går in och hjälper till. Det är helt magiskt, säger Jenny Heed.

Lokalen har en väldigt familjär prägel. Direkt när man kommer in i möts besökaren av köket, en soffgrupp plus matbord. Här äter medlemmarna ofta frukost, mellis eller middag.

Om det behövs stöd så kan hela familjen få råd i att äta, sova och träna rätt för att återhämtningen ska bli god.

Klubben har även en lokal för läxläsning.

– Studierummet funkar väldigt bra och har gett goda resultat. Många barn får inte studiero hemma. Här kan de sitta i lugn och ro, säger Jenny Heed.

På brottarmattan är det fullt med aktiva hela kvällen. Här tränar tioåringar bredvid olympier. De äldre blir förebilder för de yngre.

– Det är det som är så häftigt med brottning, säger Jenny Heed.

Studierummet.

Föreningen är mycket mer än brottning. De flesta medlemmarna är killar och för många av dem är klubben en trygg plats och ett andra hem.

– Vi är ju den enda föreningen som ligger mitt i området. Flemingsberg är en socioekonomiskt svag stadsdel som varit utsatt under 2018. Till klubben får de gå själva eftersom det är nära och det finns en trygghet hos föräldrarna eftersom de vet vad vi gör.

Fostran är något som Jenny Heed återkommer till. Att prata med barnen kontinuerligt och ge dem ansvar är en viktig faktor för att de ska växa.

– Vi pratar mycket om sociala medier, hur man uttrycker sig och beter sig och att ditt handlande får konsekvenser.

För många killar är idrotten en möjlighet att besöka nya platser och skaffa sig erfarenhet.

– Att få dem att lämna området en helg när det är tävlingar är viktigt. Där får de chansen att se och uppleva något annat. Det är roligt att tävla och det blir en gemenskap i ett annat sammanhang, säger Jenny Heed.

Sidan publicerades: 16 mars 2019