SK United – "Årets barn- och ungdomsförening" 2018

SK United är ”Årets barn- och ungdomsförening” 2018. – Jättekul, gud vad häftigt, säger Toya Westberg, grundare till föreningen som vill göra det möjligt för alla att prova på utförsåkning.

Sidan uppdaterades: 18 oktober 2022

Juryns motivering

SK United tilldelas Stockholmsidrottens utmärkelse ”Årets barn- och ungdomsförening 2018” för sitt arbete att ge alla en chans att prova på utförsåkning. Alpin idrott är inte förunnat alla. Idrotten är dyr och svårtillgänglig för många. Entusiaster för den egna idrotten har envist gjort en rekrytering bland barn och ungdomar och fått i gång en förening som efter tre år har 200 medlemmar där cirka 100 är utlandsfödda. Utrustning kan lånas och många får en chans att träna det svenska språket. Föreningens arbete visar också att idrotten är en fantastisk plats för inkludering. SK Uniteds arbete förtjänar att belönas! Prissumman på 10 000 kronor går till barn- och ungdomsverksamheten.

Jenny Eidolf och Toya Westberg hade varit verksamma länge inom utförsåkning och insett att idrotten blivit för dyr för många barn och ungdomar. Resultatet blev SK United som startades hösten 2015.
– När vi insåg att alla barn och ungdomar inte fick chansen att prova på alpin skidåkning beslutade vi oss för att starta en klubb för alla, säger Toya Westberg. Föreningen är en av fyra som återstår av de nominerade till ”Årets Barn- och Ungdomsförening”.

Föreningen har inga krav alls på att man ska kunna åka lift eller skidor när man dyker upp på den första träningen.
– Det finns en enorm tacksamhet och glädje bland dem som är med och vi blir uppfyllda över deras engagemang och utveckling. En total nybörjare lär sig ofta skidåkning och komma ner för en backe efter några åk, säger Toya Westberg.

SK United har i dag en liten stuga med utrustning i Hammarbybacken. Nu har de börjar växa ur den. Men att rekrytera medlemmar i början var inte så lätt som Jenny och Toya trodde.
– Vi åkte runt i söderort på fritidsgårdar, presenterade vår nya förening och berättade hur kul det var att åka skidor. Vi trodde att folk skulle älska det. Men det gick faktiskt ganska trögt.

Efter ett tag började det dock komma in medlemmar.
– Tanken i början var att blanda grupper, som på en engelsk pub, med olika ålder, samhällsklasser och etnicitet. Den här tiden var det många nyanlända. Vi ville öppna upp för dem så att de kunde ta del av något så ursvenskt som skidåkning. I dag är det 50/50 mellan svenskar och utlandsfödda, säger Toya och fortsätter:
– De som är nyanlända vill ofta prata svenska, så för dem är det ett bra sätt att lära sig språket, säger Toya.

Föreningen dubblar antalet medlemmar varje år. I dag, tre vintrar efter att föreningen startades, har man cirka 200 medlemmar.

Vad är det bästa med resan ni hittills gjort med föreningen?
– Helt klart är det fantastiskt kul att se glädjen hos dem som åker skidor. Det bara glöder om dem. De bryr sig inte om vilken utrustning de åker i. Den varierar från gång till gång eftersom de flesta använder vår låneutrustning.

I idrottens förändringsarbete, "Strategi2025", är en av utvecklingsresorna en inkluderande idrott för alla.
– Det är en jobbig känsla att inte kunna vara med för att man inte har råd. Vill man hålla på med skidåkning ska man få göra det, säger Toya.

Vill man skänka utrustning till föreningen är det bara att höra av sig.
– Man kontaktar oss, vi är jättetacksamma för det vi får in. Om vi ska fortsätta växa kommer vi behöva mer utrustning och men även fler tränare.

Resan med SK United har betytt mycket för henne och kollegan Jenny Eidolf som är före detta landslagsåkare i puckelpist.
– Jag är jättestolt över att få vara med på detta. Jag och Jenny började, men nu är vi åtta tränare i föreningen, bland annat vansinnigt passionerade Magnus ”Slalom-Jesus” Ewerth och Tobias Hellman, före detta världscupåkare och alpin expert i SVT som i dag är ordförande i föreningen, berättar Toya.

Hur jobbar ni med delaktighet?
– Våra åkare hjälper ofta till som tränare när nya grupper med förstagångsåkare kommer för en provapå-dag. Dessutom låter vi ungdomarna gå olika utbildningar för att bli ledare. Vi försöker få de unga att ta plats i styrelsen, men hittills är det ingen som hoppat på. En del har varit med på årsmötet och tagit anteckningar. Men det är ingen som riktigt vågat ännu.

Vi backar bandet igen. För tre år sedan såg Toya ett gäng nyanlända i backen. Det fångade henne.
– Jag såg hur kul de hade. I dag åker vi lift ihop, skrattar ihop, trillar, svänger och blir bättre tillsammans. Det är härligt befriande, säger Toya Westberg.

Sidan publicerades: 17 mars 2018