Tip Muay Thai "Årets barn- och ungdomsförening" 2017

Tip Muay Thai tilldelas Stockholmsidrottens pris ”Årets Barn- och Ungdomsförening”. Totalt var 23 föreningar från 13 idrotter nominerade.

Sidan uppdaterades: 24 oktober 2022

– Jättekul! Det är en rolig belöning för det vi gör. Att skapa en plattform för unga att växa och vara sig själva, säger säger ordföranden Pernilla Johansson som var på plats på distriktsidrottsstämman tillsammans med Busra som hade nominerat sin förening.

Juryns motivering:

Tip Muay Thai tilldelas Stockholmsidrottens utmärkelse ”Årets barn- och ungdomsförening 2017” för sitt långsiktiga arbete med gemenskap, trygghet, demokrati och inflytande. Här tränar tjejer och killar ihop och föreningen lägger myucket fokus på att stärka självkänsla och självförtroende. Genom att hålla medlemsavgifterna nere ger det möjlighet för alla att vara med. Föreningens envisa och fantastiska arbete som gjort skillnad för många barn och ungdomar förtjänar att uppmärksammas och belönas. Prissumman på 10 000 kronor går till barn- och ungdomsverksamheten.

I Tip Muay Thai och i föreningens ungdomsprojekt Frysbox är gemenskap och trygghet den röda tråden. – Jag är mest stolt över att vi har så härliga barn och ungdomar och att de får påverka och ta ansvar. Det är så de växer. Att vi har så låg medlemsavgift gör det också möjligt för alla att vara med, säger ordföranden Pernilla Johansson. Föreningen är en av fyra som återstår av de nominerade till ”Årets Barn- och Ungdomsförening”.

Busra, i dag 21 år, var den som skrev och nominerade föreningen. Hon har varit med i föreningen i över fyra år.

– När man är där så känner man sig som hemma. Känslan går inte att beskriva och det går inte att förstå om man inte är på plats. Vi är som en stor familj med massor av glädje och massa kärlek, säger Busra.

I Tip Muay Thai finns det en stor bredd av grupper. Med allt från yngre barn till vuxna. I Frysboxgrupperna är ungdomarna från 13-18 år. Varje dag mellan klockan fem till sju har föreningen grupper för dem där det är en timmes träning och en timmes dialog.

– Under dialogen pratar vi ansvar och lyfter frågor i ungdomars vardag, säger Pernilla Johansson och fortsätter:

– Inom barngrupperna kör tjejer och killar tillsammans. I Frysboxgrupperna blandar vi. Ibland kör de separat och ibland kör tjejer och killar tillsammans. Det finns mycket fördomar om att de inte kan träna ihop, men dyker den frågan upp så pratar vi om det.

Medlemsavgiften i föreningen är extremt låg i jämförelse med andra föreningar.

– Vi tar 300 kronor per termin för ungdomarna, då kan alla vara med. För de som vill träna mer och inte har råd kan de göra föreningsuppdrag som exempelvis hålla i barnpass, administration, bokningar, inköp eller städa. Samtidigt får de lära sig hur föreningen fungerar när de gör uppdragen, vilket är en bra sak för att känna delaktighet, säger Pernilla Johansson.

Tip Muay Thai lägger mycket fokus på att stärka självkänsla och självförtroende.

– Vi arbetar mycket med värderingar och attityder i grupperna. Det handlar bland annat om att ta ställning och stå för sin åsikt. Och genom att känna sig trygg i gruppen stärks man som individ. Ett ämne som vi exemplevis kan lyfta är hur viktigt det är med källkritik. Då pratar vi om att man inte ska tro på allt bara för att någon säger det.

Vissa ungdomar som kommit till Frysbox har berättat att de känt sig utanför i andra grupper.

– Gemenskapen lyfts ofta fram och det som sticker ut varje år när medlemmarna får fylla i en enkät.

Pontus Gyllensten

Sidan publicerades: 29 mars 2017