IFK Lidingö friidrott Årets Barn- och Ungdomsförening 2015

IFK Lidingö friidrott tilldelas Stockholmsidrottens pris ”Årets Barn- och Ungdomsförening”.

Sidan uppdaterades: 18 oktober 2022

– Jättekul. Det är en blandning av stolthet och ren och skär glädje. Vi vill se till individen och hitta lösningar som passar var och en, säger klubbchefen Cecilia Gyldén.

Av IFK Lidingö friidrotts 140 ledare är 110 föräldrar. Verksamheten genomsyras av Riksidrottsförbundets anvisningar för barn och ungdomsidrott man har som uttalat mål att arbeta med demokrati, delaktighet och involvera ungdomarna i verksamheten.

– Vi är en väldigt inkluderande förening där alla får vara med. Vissa älskar att tävla, medan andra håller på med friidrott för att det är kul med träning och gemenskap. Allt är okej i vår förening, säger Cecilia Gyldén och fortsätter:

– Det viktigaste är att jobba med den sociala gemenskapen. När de blir äldre, från tonåren, har vi en till två gemensamma träningar i veckan. Sedan får de som vill träna mer grenspecifikt och ha ”plusträningar” som exempelvis längdhopp eller höjdhopp.

För att möta och se varje barn fokuserar föreningen mycket på att utbilda ledarna. Genom SISU Idrottsutbildarna Stockholm, Stockholms Friidrottsförbund och egna föräldrautbildningar.

– Vi satsar otroligt mycket på att utbilda våra föräldraledare. Det är bland annat fysisk utveckling hos barn och ungdomar och ledarskap samt arbeta förebyggande mot skador och tävlingsnervositet, säger Cecilia Gyldén som haft ett nära samarbete med SISU-konsulenten Marie Hedlund under resans gång:

– Hon kan friidrott och har en enorm stor karta av vad det finns för stöd och expertis att tillgå. Om vi behöver specifik hjälp så är Marie alltid ett positivt bollplank hur vi ska arbeta och varför.

Cecilia Gyldén fortsätter:

– Men det är otroligt många involverade i vårt värdegrundsarbete. Vi har hela tiden varit övertygade om att vi gjort rätt. Det är en lång resa från att sätta ner det på ett dokument till att jobba på det sättet.

Fram tills tonåren använder IFK Lidingö friidrott bara föräldraledare.

– Förhoppningen är att de ska fortsätta efter det och hålla de gemensamma träningarna för de som är äldre. Sedan tar vi in tränare när man tränar mer grenspecifikt i den mån föräldrarna behöver stöd.

Juryns motivering:

"IFK Lidingö Friidrott tilldelas Stockholmsidrottens utmärkelse 'Årets barn- och ungdomsförening' för sitt arbete med att kontinuerligt utveckla föreningens barn och ungdomsverksamhet.

Verksamheten präglas av Riksidrottsförbundets ”Anvisningar för barn och ungdomsidrott” som utgår från idrottens eget idéprogram ”Idrotten Vill”. Föreningen har som uttalat mål att arbeta med demokrati, delaktighet och involvera ungdomarna i verksamheten – vilket man även gör i praktiken på ett föredömligt sätt. IFK Lidingö friidrott betonar starkt vikten av att den aktive själv ska få bestämma på vilken nivå han/hon vill träna och tävla – samt möta det behov som varje barn och ungdom har. I föreningens tonårsprojekt ges fler möjlighet att börja med friidrott högre upp i tonåren."

Prissumman på 10 000 kronor går till barn- och ungdomsverksamheten.

Sidan publicerades: 25 mars 2015