Alvik Basket - Årets Barn- och Ungdomsförening 2014

Alvik Basket har tilldelats Stockholms Idrottsförbunds nyinstiftade pris "Årets Barn- och Ungdomsförening" i Stockholmsdistriktet.

Sidan uppdaterades: 14 oktober 2022

- Jätteroligt! Vi är ju en relativt gammal förening, men för tre år sedan bestämde vi oss – vi måste se på barn och ungdomar ur ett bredare perspektiv, säger Magnus Berg, styrelseledamot och coach för flickor-03 i Alvik Basket.

Genom den nya utmärkelsen vill Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm uppmärksamma en förening som arbetar aktivt med idrottens värdegrund.

- Anledningen till att vi instiftade priset är att idrottens värdegrund och hur vi skapar en positiv miljö för barn och ungdomar är idrottens viktigaste trovärdighetsfråga, säger Milou Werth medlem i juryn och anställt på Stockholms Idrottsförbund.

- Det här blir ett årligt pris och ett sätt att hela tiden hålla värdegrundsfrågan levande och i fokus.

Juryns motivering:

För tre år sedan bestämde sig Alvik Basket för att bli mer än en idrottsförening. Föreningen ville se barn och ungdomar i ett större perspektiv och började arbeta förebyggande med mot mobbning och kränkningar. I dag får alla ledare skriva under ett etiskt kontrakt och samtliga spelare garanteras speltid upp till 15 års ålder. Föreningen har också två POA-personer, PrataOmAllt personer, dit föreningens medlemmar vänder sig om man upptäcker mobbing och kränkningar. Stockholms Idrottsförbund utser därför Alvik Basket till ”Årets barn- och ungdomsförening”. Prissumman på 10 000 kronor går till barn- och ungdomsverksamheten.

- Tricket är att inte bara prata, utan göra insatserna konkreta och begripliga, annars får vi inte med oss varken de unga spelarna eller ledarna. Och det förebyggande jobbet betyder ingenting om alla inte är med, säger Magnus Berg.

I dag får alla ledare i Alvik skriva under ett etiskt kontrakt innan de får coacha. Och det vet spelarna om.

- Det är viktigt, säger Magnus Berg.

Föreningen jobbar intensivt med att öka medvetandegraden runt mobbning och kränkningar samt att alla i klubben har ett ansvar att ingripa.

- Vi håller regelbundna föredrag och workshop runt de här frågorna med alla spelare och ledare, oavsett ålder. Och alla känner till våra två specialutbildade POA(PrataOmAllt)-personer som alla kan kontakta om man upplever eller ser något jobbigt. POA vet hur eventuella frågor ska hanteras.

- Jag tror att minst hälften av våra 800 spelare och ledare har POA:s telefonnummer inlagda in sina mobiler.

För att undvika toppning och utslagning har Alvik formulerat "Alvikslinjen" som bland annat garanterar speltid i minst en period och max tre perioder till man är 15 år i samtliga lag.

- Och vi flyttar aldrig på någon spelare från deras lag och kompisar. Ungdomsidrott är i hög grad en social aktivitet. Efter att spelarna fyllt 15 år kan det vara andra saker som spelar in. Exempelvis att man blir uppflyttad i a-laget. Men under året startade vi också "light-lag" där alla som är 17 till 20 år som älskar basket, men som inte vill hårdsatsa, är välkomna. Det har blivit väldigt populärt, säger Magnus Berg.

Sidan publicerades: 23 mars 2014