4 kap Valberedning
Sidan uppdaterades: 22 november 2024
1 § Sammansättning
Valberedningen ska bestå av ordförande och (X antal) övriga ledamöter valda av årsmötet. Valberedningen ska bestå av kvinnor och män.
Valberedningen ska bland sina ledamöter utse en vice ordförande. Valberedningen ska sammanträda när ordföranden eller minst halva antalet ledamöter så bestämmer.
Kommentar
Valberedningen som väljs av medlemmarna på årsmötet ska bestå av män och kvinnor och bör även i övrigt spegla föreningens representation. För att fånga upp olika verksamhetsområden inom föreningen kan det vara en fördel att valberedningen inte är allt för liten och att ledamöterna har en spridning både vad avser ålder och verksamhet.
En särskild fråga är vem/vilka som ska föreslå kandidater till valberedningen, eftersom valberedningen själv sällan eller aldrig bereder valet av valberedning. Om ingen annan ordning enligt stadgar eller praxis finns, gäller att det är medlemmarna på årsmötet som nominerar kandidater till valberedningen. En ordning som kan vara mindre bra på grund av att medlemmar i allmänhet inte själva har förberett sig på denna uppgift. För att även valet av valberedning ska vara väl förberett kan därför rekommenderas att förening inför en särskild ”valberedning för valberedningen”. Det kan exempelvis vara lekmannarevisorerna som tar på sig detta uppdrag, eller någon annan gruppering av medlemmar.
2 § Åligganden
Valberedningen ska bereda valen inför kommande årsmöte, och ska i detta arbete fortlöpande under verksamhetsåret följa styrelsens och revisorernas arbete.
Valberedningen ska senast två månader före årsmötet tillfråga dem vilkas mandattid går ut vid mötets slut, om de vill kandidera för nästa mandattid. Därefter ska valberedningen informera medlemmarna om vilka som avböjt omval. Valberedningen ska upplysa medlemmarna om att de har rätt att inkomma med förslag på kandidater.
Senast tre veckor före årsmötet ska valberedningen meddela röstberättigade medlemmar sitt förslag, samt meddela namnen på de personer som i övrigt har föreslagits inför valberedningen.
Innan kandidatnominering påbörjas på årsmötet ska valberedningen meddela sitt förslag beträffande det val nomineringen avser.
De som ingår i valberedningen får inte obehörigen röja vad de i denna egenskap fått kännedom om.
Kommentar
Åligganden
Valberedningens uppgift är att bereda de val som ska hållas på årsmötet, det vill säga underlätta för medlemmarna att välja de personer som är bäst lämpade för olika uppdrag. Valberedningen har inget monopol på det, utan varje medlem har egen förslagsrätt både när det gäller att lämna förslag till valberedningen och att föreslå andra kandidater än de som valberedningen behandlat på årsmötet.
Valberedningen, som även den har valts av medlemmarna, ska fråga dem vilkas mandattid går ut vid mötet om de är beredda att kandidera för en ny period eller inte. Det är också valberedningens uppgift att informera medlemmarna om det finns avsägelser och att begära in förslag på kandidater i god tid före årsmötet. Valberedningen ska därefter föreslå vilka som ska väljas till olika uppdrag på årsmötet. Vid årsmötet finns dessutom möjlighet för enskilda medlemmar att föreslå andra personer än de som valberedningen föreslagit. Här är man inte låst vid de förslag som har kommit in tidigare, utan man kan fritt föreslå kandidater ur medlemskretsen.
I en förening är det viktigt att valberedningen arbetar i stort sett under hela arbetsåret och inte enbart veckorna före årsmötet. Valberedningen är i mångt och mycket föreningens rekryteringsenhet och bör därför följa arbetet inom föreningens andra delar för att se om man behöver förstärkningar på olika kompetensområden. En vanlig fråga är om valberedningen har rätt att delta i styrelsens sammanträden och ta del av styrelsens protokoll. Valberedningen har inte någon sådan rätt men styrelsen kan besluta att en representant får närvara vid styrelsemötena som observatör, och likaså kan styrelsen tillåta att valberedningen får ta del av styrelseprotokollen. I det sammanhanget är det viktigt att påminna om att valberedningens tystnadsplikt att inte obehörigen röja vad de i denna egenskap fått kännedom om.
Sidan publicerades: 18 juni 2024