"Så tidigt, skörda sen" - mental träning som folkbildande insats i förening
Genom kontinuerligt arbete kan vi förstärka barn och ungdomars tillvaro och stärka både dem själva och föreningen över tid. Utbildning i mental träning ger oss stärkta individer som kan bli goda idrottare och/eller ambassadörer både inom idrotten som utanför. Detta är en vinst för individen, föreningen, idrotten och för samhället.
Sidan uppdaterades: 28 oktober 2024
I Katrineholm har ett antal ungdomar från två olika föreningar deltagit i sammanlagt tio lärgruppstillfällen hos RF-SISU Sörmland. Under dessa pass har de fått bredda sina kunskaper kring mental träning med målet att stärkas som individer.
Deltagarna har, under ledning av RF-SISU Sörmlands idrottskonsulenter, arbetat sig igenom metoder för att formulera sina drömmar, sina målbilder, hur de kan påverka sin miljö, vikten av att välja och hur olika val får konsekvenser. De har även diskuterat stresshantering och hur de kan möta olika typer av utmaningar.
"Om jag har en skada, kan jag nu lägga fokus på att hitta motivation istället för att fokusera på skadan. Den finns fortfarande där men nu kan jag istället tänka runt det och motivera mig på andra sätt tills min skada är läkt" - säger deltagaren Gustav Malmqvist från Katrineholms SK Friidrott.
Behov att få formulera mål och drömmar
Rickard Lindberg är idrottskonsulent och med en gedigen erfarenhet av prestationsträning och mental träning i elitsammanhang. Han är grundare till lärgruppsmaterialet "Så tidigt, skörda sen" som idrottskonsulenterna i Katrineholm har arbetat med när de mött ungdomarna.
Bakgrunden till lärgruppsmaterialet var en insikt om att ungdomar redan i tidig ålder har ett behov av att få formulera sina drömmar och mål.
- Vi kan ta ansvar som både ledare och vuxna att tidigt så ett frö i ungdomarnas omedvetna kring de värderingar, ramar och regler som vi vill att de ska få med sig in i framtiden. Det kommer göra skillnad framöver, oavsett om de blir idrottare eller goda ambassadörer för idrotten, säger Rickard, idrottskonsulent RF-SISU Sörmland.
Rickard berättar att han vid ett utbildningstillfälle hade ett rum med trettio stycken ungdomar i ålder 10-12 där han testade deras mottaglighet för mental träning.
- Jag bad dem att blunda i en minut och under den här minuten formulera sina drömmar. Jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat tro att de, trots sin unga ålder, så dedikerat skulle lyckas formulera dessa tydliga målbilder. När minuten var över kunde samtliga ungdomar berätta om drömmar som alla var starkt kopplade till olika scenarion med väldigt positiva känslor och värme, berättar Rickard.
I samband med detta blev det väldigt tydligt att vuxna och idrottsföreningar har ett stort ansvar att tidigt ge barn och ungdomar möjligheten att öva på mental träning. Även om de i den åldern inte är helt redo för det rent mentalt och kognitivt, har man då ändå sått detta frö....ett frö som kan skördas senare i livet.
Hur mental träning kompletterar idrotten
Rickard förklarar att syftet med mental träning är att komplettera den idrottsspecifika verksamhet som redan bedrivs ute i föreningar. Att mental träning handlar om att hitta sitt inre driv, sin motivation och sitt varför.
- Alla dessa övningar som sker på träningspassen där ungdomarna deltar får en helt annan tyngd om ungdomarna vet varför de ska utföra övningarna. De tar sig då inte från kon A till kon B bara för att deras tränare instruerat dem att göra så, de tar sig mellan konerna för att de har hittat sitt varför.
Ungdomarna i Katrineholm som avslutat sina lärgruppsträffar har förhoppningsvis ökat sin mentala kapacitet att möta motgångar och att hålla sin motivation levande. Ett viktigt medskick genom hela utbildningen har också varit att våga ha inställningen att det är okej att vara duktig, det är okej att säga positiva saker om sig själv och framförallt är det vitkigt att drömma.
"Jag ska ta med mig att försöka jobba mer med att våga drömma, även att bli bättre på att klappa mig själv på axeln när jag lyckas" berättar en av deltagarna.
Så ett frö även i er förening!
Vill din förening också arbeta med mental träning för era aktiva? Ta då kontakt mer er idrottskonsulent för att göra en utbildningsplan tillsammans.
Kontaktuppgifter finner ni här
Sidan publicerades: 28 oktober 2024