Alaa Wakaa - månadens lärgruppsledare

"Jag har fått så mycket hjälp och nu vill jag inspirera och ge tillbaka till mammorna"

NIKUS (Nyköpings idrott, kultur och utbildningssällskap) är en förening som förstått värdet av att agera brygga mellan individer i segregerade områden och idrottsföreningar. Alaa Wakaa är en av grundarna av NIKUS och är lärgruppsledare för mammor. Med målet att lära dem föreningskultur, det demokratiska samhället, jämställdhet och ge dem praktiska verktyg. Delar som alla tillsammans fyller en viktig funktion för att nå målet: få fler barn och ungdomar delaktiga i föreningsidrotten.

Sidan uppdaterades: 16 oktober 2024

Rörelse innan, under och efter skoltid vet vi är viktigt. Att delta i föreningsidrott ger inte bara goda förutsättningar för att odla talang och utveckling inom den specifika idrotten, det är också en demokratisk skola och en samhällskraft. Men i utsatta områden är spontanidrotten och föreningsidrotten två skilda världar som inte samspelar med varandra. Brandkärr utanför Nyköping är ett område med erkänt integrationsbehov, där möjligheterna att delta i föreningsverksamhet är väldigt få. För att nå barnen är det essentiellt att deras föräldrar förstår hur ett land med föreningsfrihet fungerar, detta har Alaa tagit fasta på och platsen för detta är hennes lärgrupp för mammor på NIKUS.

Lärgruppen - en plats för integration och samhällsnytta

"Jag guidar och vägleder mammorna att ta sig in i samhället, jag försöker inspirera dem"

- Jag upptäckte att det fanns ett stort behov av att hjälpa kvinnorna och då främst mammorna i Brandkärr, att ge dem större bestämmanderätt över sina liv och ge dem möjligheten att kunna lämna sina hemmiljöer för en stund. Att stärka dem som individer. Det finns en demokratisk nytta med att få barnen i området in i föreningsidrotten och för att få det behöver vi också utbilda mammorna i hur de ska gå till väga.

Alaa berättar att mammorna hon träffar behöver ett nätverk, att de behöver integreras och stärkas i att de har möjlighet att påverka sitt eget och sina familjers liv.

- Det finns en okunskap kring hur föreningslivet fungerar, föreningar fanns inte i deras hemländer. Eller så har de kunskapen, men de vet inte riktigt hur de ska gå till väga. Jag kände att jag behövde ge dessa mammor förutsättningarna och kunskapen, stärka dem i deras roll som förälder i Sverige. De här kvinnorna bär på mycket trauman kopplat till grymma händelser och krig. De mår inte bra och jag ville också ge dem möjligheten att få komma hit för att skapa en balans mellan lärorika och roliga aktiviteter för att förbättra deras hälsa.

Lärgrupper behöver inte enbart handla om idrott, utan kan även vara ett forum för att främja utveckling och demokrati.


- Vi har haft föreläsare som besökt oss från socialen, arbetsförmedlingen, men också från idrotten. Vi har utövat aktiviteter och besökt föreningar som Rosvalla bowling och varit i ishallen med kvinnorna och deras barn.

Vi tar mycket för givet i Sverige, som möjligheten att transportera sig till och från en träning. Med ganska små medel kan vi skapa bättre förutsättningar för de som bor i dessa områden att kunna förflytta sig mellan hemmet och sina träningar.

NIKUS har till exempel lärt dem att cykla och hjälpt dem att skaffa cyklar till sig själva och sina barn, det här är insatser som gör skillnad.

Rätt förutsättningar för föreningsidrott

NIKUS lotsar även mammorna till de föreningar som kan erbjuda möjligheter för kvinnorna själva eller deras barn att börja utöva den idrott de önskar. Ett problem är dock att det inte alltid finns plats hos idrottsföreningarna att möta upp behovet. Nyköping kommun har nyligen lagt ett förslag om att rusta upp spontanidrottsplatsen i Brandkärr. Det är bra att kommunen skapar bättre förutsättningar till rörelse. Men vi får inte glömma bort värdet av att skapa de förutsättningar som behövs för att de även ska kunna bli en del av den organiserade föreningsidrotten.

Alaa menar också att kommuner som står inför liknande utmaningar, med segregerade områden där barn och ungdomar inte hittar in till föreningsidrotten, behöver se vad andra kulturer kan ge. Att nyckeln ligger i att bjuda in och anstränga sig för att hitta vägar att närma sig alla bostadsområden. Med en dos nyfikenhet skulle det generera en samverkan och ett kunskapsutbyte som gynnar samhället, menar Alaa.

Alaa berättar att hon själv inte har en idrottslig bakgrund men när hon fick barn följde hon med sin dotter och de lärde sig tillsammans och fick då också dela dessa upplevelser.

- De här mammorna lär sig simma med sina barn, de lär sig cykla med sina barn. Det är härligt att kunna ge mammorna den möjligheten.

Att få utmärkelsen månadens lärgruppsledare

- Det här arbetet ger mig så mycket, utmärkelsen gör mig jätteglad. Jag gillar inte att stå i centrum, men jag är väldigt glad för det här arbetet och vad det ger mammorna i lärgruppen.

Men den största glädjen är att kvinnorna stärks, deras framgång är min egen framgång, säger Alaa med ett leende på läpparna.


Nominera din ledare:

Vet du någon som borde bli utnämnd till månadens lärgruppsledare? Här nominerar du.

Här hittar du mer information om lärgrupper.

Läs mer om lärgruppsledarens roll.


Syftet med månadens lärgruppsledare:

Vi vill med denna utmärkelse belysa den fantastiska folkbildningsverksamhet som sker ute i distriktet och lyfta lärgruppsledarens roll och insatser för folkbildningen. Varje utsedd lärgruppsledare under 2024 är med och tävlar om priset: Årets lärgruppsledare, som utses på Idrottsfesten 2025.

Sidan publicerades: 16 oktober 2024