Månadens lärgruppsledare rustar ungdomar för idrotten och för livet

Mohammad Al-Joburi från Eskilstuna friidrott fostrar en imponerande stor skara ungdomar. Det började med ledarutbildning och sedan har de kontinuerligt träffats tillsammans i lärgruppsform på olika teman.

Sidan uppdaterades: 3 maj 2024

Varje måndag är det prova-på idrott hos Eskilstuna friidrott där mellan 20-100 barn dyker upp. Det i sig är en fantastisk bedrift, men än mer fantastiskt är att det finns en stor skara ungdomsledare som möter upp dessa barn. Den som driver arbetet med att utbilda ledarna är Mohammad Al-Joburi. Han har samlat dessa ungdomar och i lärgruppsform träffas de på lov och på helger.

Eskilstuna friidrotts arbete med folkbildning och lärgrupper är en del av en bredare satsning på utveckling och samhörighet. Idag är det över 100 olika nationaliteter samlade i en och samma förening.

- Det här är vårt arbetssätt, att hjälpa ungdomar, även de som har problem. Vi vill kunna vara en plats för alla, oavsett om man har en sjukdom, ett funktionshinder, svårt i sin hemmiljö etc, säger Mohammad.

Mohammad Al-Joburi

"Vi rustar ungdomarna för idrott och för livet i stort när vi träffas"

Mohammad betonar att lärgruppsformen gett honom chansen att rusta dessa ungdomar, inte bara som ledare inom idrotten, utan även för livet utanför. Till goda samhällsmedborgare.
- På våra träffar försöker jag få med många aspekter som de kan tänkas möta i livet. Våra ungdomar är främst i åldern 14-15 så vi diskuterar varför kunskap är viktigt och vikten av att vara närvarande i skolan. Jag lär dem hur de söker sommarjobb, hur de startar ett bankkonto tills de får sin första lön, varför och hur man betalar skatt etc, berättar Mohammad.

Konceptet har varit väldigt framgångsrikt, ett exempel på det är att ingen ledarrekrytering varit nödvändig, det dyker ständigt upp nya ungdomar till lärgruppsträffarna ändå.

- Vi inledde med att ge dem en ledarutbildning, där hade vi hjälp av RF-SISU Sörmland. Vi pratade med dem om friidrott, hur man kan träna med barn och ungdomar, hur man kan träna och möta personer som har speciella behov, eller hur man kan skapa en god mötesplats för barn och ungdomar med sociala problem.


Ungdomsledarna får sommarjobb

På sommaren bedriver Eskilstuna fridirott ett sommarläger som heter Sommarkul. Ett läger som pågår hela sommaren i cirka tio bostadsområden, dit barn och unga får komma och spela, leka och träna tillsammans. Ungdomarna som träffats i lärgrupper med Mohammad erbjuds också sommarjobb som ledare under dessa veckor. En fantastisk möjlighet för ungdomarna.

- Den här åldern är både spännande och utmanande. När man är ungdom känner man sig ibland som ett barn och ibland som en vuxen. Jag försöker finnas där när de växlar mellan dessa olika känslor och roller, fånga upp vad som behöver diskuteras i våra lärgrupper.

Mohammad berättar att vara ledare idag är inte riktigt som förut. Att det nu finns ett större behov av att möta ungdomar på flera fronter, att det kan upplevas svårt men att det är så vi behöver göra.
- Vi i Eskilstuna friidrott har genom att tänka så skapat en grund som kan hjälpa oss i framtiden.

 

Nominera din ledare:

Vet du någon som borde bli utnämnd till månadens lärgruppsledare? Här nominerar du.

Här hittar du mer information om lärgrupper.

Läs mer om lärgruppsledarens roll.

Syftet med månadens lärgruppsledare:
Vi vill med denna utmärkelse belysa den fantastiska folkbildningsverksamhet som sker ute i distriktet och lyfta lärgruppsledarens roll och insatser för folkbildningen. Varje utsedd lärgruppsledare under 2024 är med och tävlar om priset: Årets lärgruppsledare, som utses på Idrottsfesten 2025.

Sidan publicerades: 3 maj 2024