IFK Mariefred ville lyfta fram tjejfotbollen – arrangerade en prova-på dag med fokus på tjejer

Här om veckan anordnades Tjejfotbollens dag i Mariefred. IFK Mariefred stod som arrangör för dagen som innefattade matcher, lekar och roliga aktiviteter. Ambitionen var att lyfta fram tjejfotbollen och locka fler tjejer i alla åldrar till fotbollen.

Sidan uppdaterades: 2 november 2022

Den 27 augusti arrangerade IFK Mariefred Tjejfotbollens dag, ett initiativ som drog i gång redan för ett par år sedan men som hamnade på is när pandemin kom. En av initiativtagarna till arrangemanget är Mikael Undhjelm som förutom att vara tränare och lagledare för F12 också sitter med i styrelsen för fotbollen där han ansvarar för såväl flickfotbollen som damerna.

- Tjejfotbollen i allmänhet ser vi behöver få mer uppmärksamhet! Tjejfotbollens dag är ett sätt för oss att både visa upp och visa uppskattning för våra aktiva och ledare i alla åldrar, men ambitionen är såklart också att locka fler nya kvinnliga spelare och ledare till föreningen. Målsättningen är att kunna ha detta arrangemang varje år. Sen kanske temat kommer att vara olika, men huvudfokus är just tjejer och kvinnor inom fotbollen.

Dagen som innefattade allt från matcher, lekar och roliga aktiviteter åt alla som ville vara med var mycket uppskattad bland såväl unga som gamla. Bland annat kunde deltagarna få testa på prickskytte på en stor uppblåsbar darttavla, köra fotboll-fitness tillsammans med damlaget, testa på att spela fotboll i Bubble Balls eller hoppa i hopptornet. För de allra yngsta fanns det möjlighet att delta på en öppen träning med bollskolan och för de som ville se en fotbollsmatch kunde man följa tre seriematcher med föreningens flicklag som spelades under dagen.

Två av föreningens ledare som fanns med på plats var Jenn Adie som är huvudtränare för F13/14 och Ann Bjerkén som är ledare på killsidan. De tycker båda att initiativet är viktigt för föreningen och för tjejfotbollen.

- Det viktigaste med den här dagen är att vi kommer ut och får möjligheten att visa att vi finns. Att föreningen består av olika ledare med olika ansvar men också aktiva tjejer i olika åldrar. Det finns en plats för alla – hela familjen är välkomna att vara här och vi har kul ihop!

Bild på en man och en kvinna

Bildtext: Mikael Undhjelm och Åsa Karlsson fanns på plats under Tjejfotbollens dag. De är båda aktiva ledare i föreningen och sitter med i styrelsen.

IFK Mariefred är väldigt måna om att få in fler kvinnliga ledare och Åsa Karlsson som är aktiv ledare för F05, men också sitter i styrelsen, hoppas att fler har fått upp ögonen för fotbollen och föreningen i och med tjejfotbollens dag.

- Det är en utmaning att hitta kvinnliga ledare men vi försöker lyfta att man inte behöver kunna fotboll för att vara engagerad i föreningen. Det finns olika sätt att hjälpa till som inte innefattar att aktivt spela fotboll, exempelvis som lagledare, vid planering av cuper, att stå i kiosken eller sitta i styrelsen.

En annan utmaning föreningen har är att få fler unga tjejer och killar att våga ta sig an uppdraget som domare. En utmaning som diskuteras mycket i styrelsen och där man tittar på hur föreningen kan arbeta med mentorskap och coaching för att ungdomarna ska få trygghet och stöd i uppdraget som domare.

- Under tjejfotbollens dag hade vi en äldre domare på plats för att stötta de yngre tjejerna dom dömde och gav dem tips om vad man ska tänka på när man dömer en match. Det är ett sätt för oss att stötta och höja upp dem till att fortsätta vilja och våga vara domare.

Bild på en fotbollsplan

Bildtext: Under dagen spelades tre seriematcher med föreningens flicklag som bjöd på mycket spänning för åskådarna.

Initiativ som dessa visar på hur viktig idrotten och föreningslivet är för samhället

Förutom föreningens alla aktiva, ledare och övriga deltagare fanns idrottskonsulenten Nawwar med på plats för att prata om barn- och ungdomsidrotten, om ledarskap och om hur viktig idrottsrörelsen och föreningslivet är för samhället.

- Tjejfotbollens dag är ett fantastiskt initiativ som verkligen visar vad idrotten och föreningslivet innebär och hur den kan bidra positivt i samhället för alla, oavsett ålder. Idrotten är inte bara ett sätt att hålla i gång och röra på sig, utan också ett forum där man träffas, umgås, en social plattform för unga som gamla och som är väldigt betydelsefull för Mariefred.

Sidan publicerades: 6 september 2022