AMF Södertälje kämpar för sin överlevnad efter att ha förlorat 90 procent av marken de arrenderar av kommunen

AMF Södertälje har en lång historia bakom sig och var för cirka 15 år sedan en av de största motorsportföreningarna i regionen. Idag kämpar föreningen för sin överlevnad till följd av att kommunen tagit tillbaka stora delar av den arrenderade marken.

Sidan uppdaterades: 2 november 2022

Martin Höglund var en del av Allmänna MotorFöreningen i Södertälje (AMF Södertälje) när den gick från att vara en stor förening som radade upp framgångar till en förening som sakta men säkert plockades isär och som allt färre kände till.

- Den marken vi har nu är cirka 10% av den vi hade innan kommunen började plocka bort delar av arrendet vi hade för byggnation av bland annat industrier. Det är väl ungefär som att vi har ett målområde på en basketplan eller fotbollsplan kvar om man ska likställa med ytor som behövs för att utöva andra idrotter, det är svårt helt enkelt, säger Martin under vår intervju vid motocrossbanan en tidig kväll i början på juni.

Nedmonteringen av föreningen gick snabbt och på knappt tio år stod föreningen på gränsen till nedläggning. Enligt föreningens stadgar krävdes två årsmötesbeslut för att lägga ned verksamheten och 2020 togs det första beslutet om nedläggning. Inför årsmötet 2021 beslutade en handfull eldsjälar att stoppa nedläggningen och ge föreningen en sista chans, en av dem var just Martin.

- I takt med att marken började försvinna så var jag en av flera som tyvärr valde att gå ur klubben. Jag var införstådd med att vi skulle börja arrangera SM-tävlingar, det var mitt nästa mål, men det blev i stället att vi helt plötsligt hamnade i en överlevnadsfas och då tog jag en paus från det ideella arbetet. När klubben sen var så nära att läggas ner kände jag att jag var tvungen att göra något och flera andra kände likadant. Den här sporten har gett mig så mycket och det skulle kännas hemskt om den skulle försvinna från Södertälje, säger Martin.

Hör Martin berätta mer om föreningens situation och varför platser för idrottsanläggningar och idrottsmiljöer behövs i samhället i klippet.

Sidan publicerades: 16 augusti 2022