Summer camp i Flen ger barn en gratis möjlighet till idrott och rörelse i sommar

Det är första gången som Summer Camp i Flens kommun arrangeras. Ett idrottsläger där barn får möjligheten att prova på olika aktiviteter tillsammans med lokala föreningar. Som stöd har de utbildade ferieungdomar som tar hand om dem.

Sidan uppdaterades: 2 november 2022

Tidigare i år beslutade kommunstyrelsen i Flen att avsätta 400 000 kronor till lovaktiviteter för barn och unga under 2022. Av dessa pengar öronmärktes 150 000 kr till Summer Camp i Flen, ett koncept de hämtat från Katrineholm där Katrineholm Summer Camp har arrangerats varje sommar i över tio år genom ett samarbete mellan föreningar, RF-SISU Sörmland och Katrineholms kommun. Under campen, som anordnas under vecka 26, får 8-12 åringar från kommunen chansen att prova på olika aktiviteter tillsammans med lokala föreningar.

- Summer Camp i Flen är ett samarbete mellan oss, Flens kommun och det lokala föreningslivet. Vi ansvarade för den ledarskapsutbildning som alla ferieungdomar genomförde inför campen och Flens kommun har stått för själva samordningen av campen. Sen har vi föreningslivet på plats som ansvarar för de olika idrottsaktiviteterna som genomförs under veckan, berättar Marlene Falck och Peter Tillqvist som till vardags arbetar som idrottskonsulenter på RF-SISU Sörmland.

48 ferieungdomar utbildades inför campen kring bland annat ledarskap och rörelseförståelse

En stor del av de pengar som avsatts till campen används till att avlöna de ferieungdomar som under veckan tar hand om de deltagande barnen. Men pengarna har även gjort det möjlighet att göra idrottsveckan gratis för de barn som deltar.

- Förutom de 48 ferieungdomarna som vi har på plats har vi cirka 192 barn som kommer att delta på campen. Det är fantastiskt att kommunen både erbjuder ungdomar en möjlighet till sommarjobb och att alla barn som deltar får möjligheten till idrotts- upplevelse- och kulturaktiviteter under en vecka i sommar, kommenterar Marlene.

Ett av de viktigaste inslagen inför campen var ledarskapsutbildning som pågick under två veckor. Den innehöll allt från team-building, grundläggande ledarskap, värdskap, bemötande och rörelseförståelse till mer praktiska inslag i form av aktivitetspass och ledarhandledning. Allt för att ge ferieungdomarna rätt förutsättningar och rätt förberedelser så att de kan genomföra sitt uppdrag så bra som möjligt och känna sig trygga i det också.

Barn i föreläsningssal

Bildtext: Idrottskonsulenten Marlene Falck utbildar ferieungdomarna inför Summer Camp.

Matilda och Hassan ser fram emot att lära känna alla barn

Två ferieungdomar som arbetar under campen är Matilda och Hassan. De fick båda erbjudande av kommunen om att få sommarjobba på Summer camp och tyckte det lät kul så de tackade snabbt ja. Vi passade på att fråga dem vad det bästa är med att vara ledare.

- Just måste jag ändå säga att det bästa med att vara ledare är barnen. Att de har så mycket spring i benen, att de lyfter en på alla möjliga sätt och man är allmänt glad när man är här, svarade Matilda.

- Det bästa med att vara ledare här på campen är att få lära känna flera nya personer. De senaste två veckorna har jag lärt känna fler personer som jag aldrig sett i Flen och som är i min ålder. Och nu den sista veckan kommer jag att få lära känna barn som jag kanske aldrig har sett, tillägger Hassan.

De är båda med ledarskapsutbildningen som gett dem en bra grund att stå på inför veckans uppdrag. På frågan om hur en bra ledare ska vara var de snabba med att svara.

- En bra ledare på Summer Camp ska kunna acceptera alla, ska kunna lära barnen och ge dom erfarenheter som de inte haft tidigare, svarar Hassan. Man måste vara uppmärksam, se alla barnen och finnas där för deras behov, tillägger Matilda.

Bild på två ungdomar

Bildtext: Matilda och Hassan är två av campens ferieungdomar.

Flens IF och Flen e-sportförening låter barnen testa på basket och e-sport

Drygt tio föreningar som erbjuder allt från idrott till e-sport och kulturaktiviteter är på plats under campen. Två av dem är Flens IF och Flens e-sportförening som låter barnen testa på bland annat basket och e-sport. På Plats från Flens IF finns Hassan som till vardags själv spelar basket i föreningen.

- Claes-Göran från föreningen som har kontakt med de som anordnat Summer Camp frågade om jag ville vara ledare. Jag hade inget att göra i sommar och tänkte att det skulle vara roligt att vara här med barnen, så jag tackade ja. Värmen är tuff men annars är det kul.

Bild på ungdomar som håller i olika aktiviteter

Bildtext: Bill, Donald och David från Flen e-sport och Hassan från Flens IF håller i aktiviteter under Summer Camp.

Flens e-sportförening har tre killar på plats, Bill, David och Donald, som erbjuder barnen möjligheten att testa på bland annat Virtual realty (VR) och andra datorspel.

- I två år har vi varit med och spelat i föreningen och nu känner vi att vi skulle vilja låta andra få testa på e-sport. Många barn kanske inte har dator hemma och därför aldrig fått testa på.

Vi passade på att fråga lite mer om vad VR är och hur det fungerar.

- Virtual realty är ett bra exempel på hur man kan kombinera e-sport och rörelse då man tar på sig ett speciellt par glasögon som gör att du hamnar i ungefär som en annan värld där du själv kan bestämma vad du vill testa. Exempelvis har vi låtit barnen testa VR-boxning, vilket gör att de får röra på sig samtidigt som de utövar e-sport.

Bild på ungdomar som håller i olika aktiviteter

Bildtext: En av campens deltagare testar på Virtual Reality med hjälp av Donald och David.

Sidan publicerades: 30 juni 2022