Rörelseförståelse - lika viktigt som att läsa och skriva?

Rörelseförståelse handlar om mycket mer än att bara kunna en mängd olika rörelser. För att reda ut vad begreppet faktiskt innebär och varför det är så viktigt ställde vi några frågor till vår samordnare för Rörelsesatsning i skolan, Maria Ståhl.

Sidan uppdaterades: 2 december 2022

Hej Maria! Kan du förklara vad rörelseförståelse är för nått?

Rörelseförståelse är en helhetssyn på fysisk aktivitet, där målet är att fler ska röra på sig hela livet. Genom träning och lek som är utformat utifrån ett rörelseförståelseperspektiv utvecklar du dina färdigheter inte bara fysiskt – utan även socialt, psykiskt och idrottsligt. Rörelseförståelse är mer än att kunna utföra en mängd olika rörelser. Det handlar om att alla ska kunna känna glädjen och viljan att röra sig. Att utveckla alla så att de vill, vågar och kan vara fysiskt aktiva hela livet. Om du vill, vågar och kan vara aktiv får du

  • självförtroende av att röra på dig
  • motivation till att röra på dig
  • kunskap och kompetens om hur det går till
  • förståelse för varför det är viktigt att vara fysiskt aktiv.

Varför är rörelseförståelse viktig?

Ett utvecklat rörelsealfabet ger dig möjlighet att kombinera rörelser på olika sätt, i olika sammanhang och miljöer vilket gör att du kan vara delaktig i så många fler sammanhang. Att ha förmågan att ta sig fram på såväl asfalt, som snö, som grusväg i nedförslut är viktigt. Precis lika viktigt som att ha självförtroende i att ta sig an den där 5-kampen med kollegorna, trots att du aldrig kört just de grenarna. Det självförtroendet kommer ifrån att du har tidigare erfarenheter av att ha lyckats trots att du vart nybörjare. Vi behöver också ge alla, såväl barn som vuxna, förutsättningar att kunna förknippa rörelse med glädje. För vi vet att vi rör på oss för lite och vi vet att rörelse är bra för oss, men ändå så blir det inte av. Vi behöver tänka nytt och tänka om!

Hur jobbar RF-SISU Sörmland med rörelseförståelse?

I vår roll som studieförbund uppmuntrar vi till folkbildande verksamhet ute i föreningarna där ett tema kan vara just rörelseförståelse. Där kan vi bistå med samtalsunderlag eller rena utbildningsinsatser som stöd. Vi finns även med och stöttar idrottsföreningar som vill utveckla sin verksamhet som ett led i ”ny syn på träning och tävling” där flera av idrottens specialidrottsförbundet (SF) har tagit fram eget material som stödjer den föreningsutvecklingen.

Vi är även med i satsningen Rörelsesatsning i skolan

Riksidrottsförbundet (RF) har med start 2018 fått i uppdrag av regeringen att göra en satsning för mer rörelse i skolan. Rörelsesatsning i skolan syftar till att förbättra folkhälsan, välbefinnandet och skolresultaten. Målgruppen är skolor med F-åk 6 verksamhet och framförallt är det de minst aktiva barnen vi har fokus på. Tillsammans med skolan ser vi över nuläge, önskat nyläge och en plan för att ta skolan dit. Vi vill utveckla antalet möjligheter till rörelse ett barn har i och under skolans hela dag, samt att vi med hjälp av rörelseförståelseperspektiv vill kvalitetssäkra det som erbjuds, så att de minst aktiva barnen ska få sin chans till positiva erfarenheter av rörelse. Självklart ser vi över möjligheterna för det lokala föreningslivet att vara en del av detta för att skapa en brygga mellan skola och idrottsförening.

Hur kan rörelseförståelse lyfta den idrottsspecifika träningen?

Det och andra intressanta frågor diskuterades under vårt senaste tillfälle av #idrottssnack som sändes den 5 maj. Då mötte en av våra idrottskonsulenter Jennie Linnell, som är projektledare för ”Hand the ball” på Svenska Handbollförbundet, samt Maria Ståhl som är samordnare för Rörelsesatsning i skolan för att samtala kring rörelseförståelse och hur idrottsföreningar kan vara en del av lösningen på hur man kan göra så att fler barn utvecklar sin rörelseförståelse.

Lyssna på samtalet

Konceptet #idrottssnack består av livesända samtal där vi tillsammans med inspirerande gäster samtalar kring ett aktuellt ämne inom idrottsrörelsen. Samtalen pågår i 30 minuter och efter det ägnar vi 15 minuter åt att fånga upp era frågor och reflektioner som kommit in. Vi vill med dessa samtal på ett enkelt och smidigt sätt sprida goda exempel, nya idéer och bepröva kunskap.

Du hittar tidigare samtal bland våra livesändningar på vår Facebook-sida.

Sidan publicerades: 6 maj 2021