Ung person står på händer på en matta i en inomhushall.

Idrottens dag – stå upp för barns rätt till idrott och hälsa den 29 september!

Sidan uppdaterades: 22 september 2023

Idrottens dag genomförs varje år i september. I år arrangerar Riksidrottsförbundet Idrottens dag, tillsammans med skolor i Småland och hela Sverige inom Rörelsesatsningen, fredagen 29 september 2023.

Idrottens dag ska inspirera till rörelse och lyfta upp frågan om fysisk aktivitet på agendan. Därför vill vi att så många barn som möjligt, under samma dag, ska delta i minst 120 minuters fysisk aktivitet.

Vi vet idag att fysisk aktivitet är bra för barns välmående, skolresultat och hälsa. Samtidigt visar forskning att barn och unga rör sig alldeles för lite. I dag når bara 44 % av pojkarna och 22 % av flickorna den rekommenderade nivån av 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. Idrottsrörelsen vill, med skolans hjälp, förändra det.

Tillsammans står vi upp för alla barns rätt till idrott och hälsa! Det är en kul möjlighet att tillsammans med skolor över hela Europa visa att ni uppmuntrar till lek, rörelse och idrott samt alla positiva effekter det för med sig på både skolresultat och hälsa.

På Idrottens dag 2022 Småland medverkade 70 skolor från över 20 kommuner i Småland. Visst blir det ännu fler i år?

Information om anmälan till Idrottens dag

Idrottens dag är en kul dag med aktiviteter för att höja kunskapen om barns idrottande och bygga broar mellan skolan, barnen och idrottsrörelsen. Målet är att fler ska kunna och vilja idrotta hela livet.

Skolor i Småland kan anmäla sig om man vill delta på Idrottens dag och erbjuda och inspirera elever att delta i minst 120 minuters fysisk aktivitet under en dag, gärna i samverkan med lokala idrottsföreningar.

All typ av förenings- och skolsamverkan måste alltid godkännas av RF-SISU Småland innan samverkan påbörjas för att vi ska kunna stötta föreningen. Vi har ett regelverk som vi följer som bland annat innebär att vi kontrollerar att föreningen är ansluten till Riksidrottsförbundet, att skolan tar del av Rörelsesatsning i skolan och att upplägget följer våra riktlinjer.

En egen Idrottens dag

Vill ni visa att er skola sätter idrott och rörelse i fokus och står upp för alla barns rätt till idrott och hälsa? Vi låter de skolor som är med i vår Rörelsesatsning i skolan arrangera sin egen Idrottens dag. Kontakta Cecilia Wilhelmsson på RF-SISU Småland som är samordnare för Rörelsesatsningen i skolan på RF-SISU Småland för att sätta i gång att planera!

Inspiration till rörelse och idrott

Genom Rörelsesatsning i skolan ger Riksidrottsförbundet samtliga specialidrottsförbund (SF) möjlighet att söka medel för att utveckla underlag för inspiration till rörelse och idrott. Materialen samlar vi på en gemensam sida här på RF:s webbplats.

För idrottsföreningar

RF har arrangerat Idrottens dag runt om i Sverige sedan 2017. Det har gjorts både genom publika evenemang och evenemang för skolan. I skolan kan ni nå alla barn, även de som idag inte hittat till idrotten. Ta chansen att representera idrottsrörelsen och bidra med rörelseglädje och kunskap om er idrott och de möjligheter som finns i er förening. Ta kontakt med er idrottskonsulent om ni vill vara med.

För föräldrar och vårdnadshavare

Forskning visar att barn som rör på sig presterar bättre i skolan. I skolor som jobbar med mer rörelse under skoldagen har man märkt att det blir färre bråk, bättre trivsel och större gemenskap.

Du som förälder kan hjälpa ditt barn genom att berätta hur viktigt det är att röra sig mer varje dag. Några enkla tips är att ta trapporna istället för hissen, gå eller cykla till skolan eller kliva av bussen en hållplats tidigare. Du kan uppmuntra ditt barn till rörelse, eller ta kontakt med en idrottsförening. Varför inte ta promenader tillsammans med ditt barn? Då kommer du själv uppleva de goda effekterna av rörelse.

Läs mer om projektet Rörelsesatsning i skolan.

Sidan publicerades: 17 oktober 2022

Kontakt

Cecilia Wilhelmsson

Idrottskonsulent

036-34 54 75

Ansvarsområde: Idrottsföreningar i Uppvidinge och Lessebo kommun samt frågor som rör Rörelsesatsning i skolan och Idrottens dag i Småland.

Idrottens dag i Silverdalen 2022

En av de 70 småländska skolorna som var med på Idrottens dag 2022 var Silverdalens skola i Hultsfreds kommun. Då bjöds det på kyligt höstväder och roliga aktiviteter. Barnen fick testa på boule, discgolf, orientering, tennis och parkour under en förmiddag på Silverdalens idrottsplats.

Idrottens dag genomförs med stöd av: