Idrottsförening runt ett bord tillsammans med en idrottskonsulent. 

Utbildningar inom föreningskunskap

Sidan uppdaterades: 21 september 2023

Ständig utveckling, det är ett mantra för alla framgångsrika organisationer. Vi har utbildningar som både lägger en god grund för en nybildad organisation, men också tar er till nästa nivå.

Idrottens föreningsledarutbildning

Idrottens föreningsledarutbildning är samlingsnamnet på ett antal utbildningar för dig som föreningsledare, och passar alla oavsett vilken idrott som just du är engagerad inom. Vi brukar kalla dessa utbildningar för idrottsövergripande.

Begreppet föreningsledare är brett och omfattar alla som på något sätt är engagerade som ledare i en idrottsförening, i någon annan roll än den som tränare. Vi menar att kunskaper om hur en idrottsförening styrs och utvecklas är viktiga kunskaper oavsett vilken roll du har i föreningen. Målet är att det ska finnas möjlighet till utbildning såväl för dig med ett allmänt intresse för hur en idrottsförening drivs som för dig som har en specifik roll i föreningen.

Föreningsledarutbildningen är indelad i tre steg:

  1. Introduktionsutbildning för föreningsledare (öppen webbutbildning)
  2. Grundutbildning för föreningsledare (utbildningen kan genomföras enskilt, i lärgrupp eller delta på kurs genom RF-SISU Småland)
  3. Fortsättningsutbildning för föreningsledare. Planeras lanseras under 2023.

1. Introduktionsutbildning för föreningsledare

Introduktionsutbildning för föreningsledare ger en första inblick i vad det innebär att vara föreningsledare inom idrottsrörelsen. Utbildningen är webbaserad, kostnadsfri och tar 2–3 timmar att gå.

Gå Introduktionsutbildning för föreningsledare

2. Grundutbildning för föreningsledare

Som förtroendevald i en föreningsstyrelse får du här grundläggande kunskap och förståelse för hur en attraktiv verksamhet i en förening kan bedrivas. Utgångspunkten är den ideella föreningen och relationen till idrottens gemensamma mål och utvecklingsresor.
Grundutbildningen bygger på den ideella föreningen som form och hur densamma kan ledas, utvecklas och förvaltas för att bidra i förflyttningen mot idrottens gemensamma mål. Viktiga delar för detta arbete är att som förtroendevald få koll på samspelet mellan de demokratiska spelreglerna, meningen med föreningen, vikten av en attraktiv verksamhet, hur ideellt engagemang kan utvecklas samt administrationens betydelse.

Innehåll:

  • Föreningen och demokratin
  • Föreningen och idén
  • Föreningen och verksamheten
  • Föreningen och engagemanget
  • Föreningen administrationen

Målgrupp:

Föreningsledare i rollen som kommittémedlem, styrelseledamot, ordförande eller vid andra uppdrag där föreningens medlemmar gett dig förtroendet att leda, utveckla och förvalta föreningens verksamhet.

Upplägg som lärgrupp:

Fem tillfällen x 45 min (45 min= ett lärgruppstillfälle). Lärgruppen är rapporterbar till RF-SISU Småland och föreningen erhåller en resurs vid slutrapporterad lärgrupp.
Ta kontakt med din idrottskonsulent om ni vill ha hjälp med planeringen.

Upplägg som enskild inidivid:

Egna studier med stöd av stöd av utbildningswebb, häftet föreningsledning och reflektionsfrågor. Du måste köpa material för att kunna logga in på webben.

Grundutbildning för föreningsledare (som lärgrupp/webbutbildning)

Här kan du se vilka datum som vi håller Grundutbildning för tränare.

Utbildningar i föreningskunskap

Föreningskunskap Grund

Föreningskunskap Grund är en introduktion i föreningslärans grunder och meningen med föreningen. Kursen tar upp det viktigaste gällande medlemsavtalet, årsmötet, valberedningens roll och ekonomin i föreningen. Föreningskunskap Grund och föreningsutveckling utgör ett naturligt första steg för alla medlemmar i styrelser och kommittéer.

Styrelseutveckling

Idrottens föreningslära – ska ge styrelser och arbetsgrupper både kunskap och redskap för att än bättre kunna leva upp till sina respektive uppdrag. Styrelsen är föreningens viktigaste lag

Valberedningen - en nyckel till framgång

I en tid då många föreningar upplever det som en utmaning att få kandidater till vissa styrelseposter och i en tid då föreningsdemokratin utmanas är det kanske viktigare än någonsin med en aktiv, kompetent och engagerad valberedning.

Här hittar du aktuella datum då kurserna ovan genomförs

De flesta utbildningarna kan också utöver som regional utbildning genomföras lokalt i kommunen för flera föreningar samtidigt eller på hemmaplan hos en förening. Ta kontakt med din idrottskonsulent.

Taktiksnack

Alla föreningar borde ha ett taktiksnack om vad de vill och hur de ska ta sig dit. I slutändan handlar det om att ni ska ha det roligare och bättre tillsammans.

RF/SISU har därför tagit fram boken #Taktiksnack Pdf, 895 kB. för dig som sitter i styrelsen i en idrottsförening. Den innehåller kunskap och tips om hur ni kan jobba med viktiga föreningsfrågor i ett modernt samhälle.

  • Varför behöver ni en tydlig verksamhetsidé?
  • Hur bidrar ni till ett ökat engagemang och mer delaktighet?
  • Hur skapar en styrelse förutsättningar för riktigt bra idrott och sparar tid och huvudvärk med smarta rutiner?

Boken ska inspirera styrelser över hela idrottsrörelsen att våga titta på föreningen med nya ögon. Boken tar upp följande punkter:

  • Vad vill vi göra ihop?
  • Fler som gör mindre
  • Recept p bra idrott
  • Bättre idéer när fler bidrar
  • Mer tid för idrott
  • Dags för ert #Taktiksnack

En lärgruppsplans för #Taktiksnack hittar du här: largruppsplan-taktiksnack.pdf Pdf, 2 MB.

Sidan publicerades: 2 november 2022

Kontakter i länen

Susanna Hansson Öberg, Jönköpings län
Tel. 036-34 54 25
susanna.hansson-oberg@rfsisu.se

Annelie Bengtsson, Kronobergs län
Tel. 036-34 54 41
annelie.bengtsson@rfsisu.se

Åsa Holmgren, Kalmar län
Tel. 036-34 54 36
asa.holmgren@rfsisu.se

#Taktiksnack

RF/SISU har tagit fram boken #Taktiksnack för dig som sitter i styrelsen i en idrottsförening. Den innehåller kunskap och tips om hur ni kan jobba med viktiga föreningsfrågor i ett modernt samhälle.