
Jönköping har fått utmärkelsen Sveriges föreningsvänligaste kommun 2024. "Det är ett kvitto på att vi inte bara har ett bra grundstöd till våra föreningar utan att de prioriteras i alla sammanhang och beslut som tas i kommunen", menar Martin Funck, som är enhetschef på Föreningsservice hos kultur- och fritidsförvaltningen.
Jönköping är Sveriges föreningsvänligaste kommun 2024
Jönköpings kommun har blivit utsedd till Sveriges föreningsvänligaste 2024. Grattis, säger vi på RF-SISU Småland till Martin Funck på kultur- och fritidsförvaltningen.
Sidan uppdaterades: 25 februari 2025
– Tack för det! Det är alltid roligt att uppmärksammas i positiva sammanhang.
Vad har Jönköpings kommun gjort att förtjäna denna utmärkelse?
– Utmärkelsen är ett kvitto på att vi inte bara har ett bra grundstöd till våra föreningar utan att de prioriteras i alla sammanhang och beslut som tas i kommunen. Men framförallt hoppas jag att det är ett kvitto på att vi har ett gott bemötande gentemot våra föreningar och att vi värdesätter deras verksamhet och tar dom och deras frågor på allvar.
Jönköpings kommun har över 400 föreningar, med många olika verksamheter. Har kommunen verkligen koll på alla?
– Jag skulle säga att vi väldigt bra koll. Förutom att vi har föreningsutvecklare och kulturutvecklare som jobbar med bidrag och föreningsbesök så har samordnare för civilsamhället som möter en stor bredd av organisationer i kommunen.
Med tanke på det stora antalet föreningar – det som kallas civilsamhället; hur påverkar det kommunens arbete och planering?
– Tittar man i flertalet styrdokument som finns i kommunen så nämns det starka föreningslivet frekvent. Det finns också flertalet mötesplatser och forum där civilsamhället bjuds in till samtal med beslutsfattande politiker och tjänstepersoner. I vårt ”Program för samspelet mellan kommunen och civilsamhället” så står det uttryckligen att kommunen alltid ska överväga samverkan med civilsamhället, vilket känns lite unikt och viktigt.
Låt oss tro att flertalet av de ideella föreningarna har idrott på programmet. Hur fungerar samarbetet med idrottsföreningarna specifikt?
– Våra idrottsföreningar är oerhört aktiva och driver utveckling av anläggningar och verksamhet som gynnar kommunen och dess invånare i stort. Den dagliga dialogen sker via föreningsutvecklare både från kommunen och RF-SISU Småland men även här finns särskilda mötesplatser idrottsföreningar som gynnar dialogen. En av dessa är Idrottsforum Jönköping som den 26 mars genomförs för sjätte gången. I Jönköping har vi också förmånen att ha Jönköpings Idrottsallians som företräder flertalet idrottsföreningar och är en viktig dialogpart med kommunen.
– Avslutningsvis så är detta inte ett pris som Jönköping ska ha ett år och sen aldrig mer, utan det ska vara ett förhållningssätt som vi ska sträva efter i varje möte med våra ideella hjältar. Det minsta vi kan ge våra föreningar är ett vänligt bemötande.
Som företrädare för den småländska idrotten gläds vi åt att Jönköping, som första kommun i Småland utses till Sveriges föreningsvänligaste kommun. Vi hoppas på fler framöver.
Fakta: Sveriges föreningsvänligaste kommun
Organisationen Sveriges Föreningar utser årligen Sveriges föreningsvänligaste kommun. Utmärkelsen ”tilldelas den kommun som har goda villkor att verka i och som inser att det ideella föreningslivet är delaktigt, självständigt, respekterat och präglas av positiv kontakt.” Utmärkelsen har delats ut sedan 2010.
Sveriges Föreningar representerar drygt 3 500 föreningar, via 20–25 medlemsorganisationer, runt om i landet.
Källa: sverigesforeningar.se
Sidan publicerades: 25 februari 2025