Inspirationsdag om idrott för personer med rörelsenedsättning

Inom idrottensrörelsen talar vi ofta om rörelseglädje samtidigt som vi vill att alla ska känna sig välkomna att träna och tävla utifrån sina egna förutsättningar. RF-SISU Småland bjuder tillsammans med Jönköpings kommun och Region Jönköping in till en inspirationsdag kring idrott för personer med funktionsnedsättning den 15 maj.

Sidan uppdaterades: 26 mars 2024

Sedan tidigt i höstas arbetar Jessika Albrektsson som idrottskonsulent , med fokus på idrott för personer med funktionsnedsättning.

Är idrott för personer med funktionsnedsättning detsamma som det kanske mer kända begreppet parasport?

– Parasport är lite snävare. Där ingår idrottsverksamhet för personer med synnedsättning, rörelsenedsättning och intellektuell funktionsnedsättning. Specialidrottsförbundet Parasport Sverige – i Småland Parasport Småland – ansvarar för den paralympiska idrotten och 11 specialidrotter.  Men Riksidrottsförbundets ambition är att idrott för personer med funktionsnedsättning i större utsträckning ska bedrivas inom alla idrottsförbund. Ett arbete som pågår.

Hur ser det ut i Småland? Hur många idrottsföreningar inkluderar uttryckligen personer med funktionsnedsättning?

– 142 idrottsföreningar visar vår kartläggning, varav 46 i Jönköpings län. Totalt finns det 1 700 idrottsföreningar i Småland…

I Jessikas uppdrag som idrottskonsulent ingår att vara delaktig i det arbete som sker inom parasport tillsammans med övriga RF-SISU distrikt och vara ett stöd för förbund och övriga idrottskonsulenter i Småland som bär med sig frågan ut till idrottsföreningarna.

Inspirationsdag i maj

Tillsammans med Parasport Småland, Region Jönköping och Jönköpings kommun är RF-SISU Småland med och arrangerar en inspirationsdag om idrott för personer med funktionsnedsättning på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping den 15 maj. Syftet är att stärka en aktiv fritid.

– Vi välkomnar föreningar i Jönköpings län som vill visa upp sin verksamhet och kanske rekrytera nya aktiva till föreningen. Det här är ett fint tillfälle att informera om träningstider och visa eventuell specialutrustning som kan behövas till vissa idrotter, fortsätter Jessika Albrektsson.

Det är väl känt att personer med funktionsnedsättning ofta är fysiskt inaktiva i många fall upplever en sämre hälsa än personer utan funktionsnedsättningar. Idrotten kan med sin bredd erbjuda aktiviteter för många.

– Vi planerar också att ha en inspirationsföreläsning med någon förebild som kan prata om funktionsnedsättningen i vardagen och en aktiv fritid och hoppas på många besökare, avslutar Jessika.

Fakta: Inspirationsdag om idrott för personer med rörelsenedsättning

Dag och tid: Onsdagen den 15 maj kl. 15.00–18.00

Plats: Rehabiliteringsmedicinska klinikens trädgård, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping

Sidan publicerades: 25 mars 2024

Kontakt

Jessika Albrektsson

Idrottskonsulent

036-34 54 78

Ansvarsområde: Frågor som rör idrott för personer med funktionsnedsättning samt ”Idrottens dag” i Småland.

Inbjudan till föreningar

Vi vill inspirera personer med rörelsenedsättning till en aktiv fritid och visa upp vad som finns i Jönköpings län. Passa på att visa upp föreningens verksamhet och rekrytera aktiva till er förening. Anmälan senast 15 april.