Tydligt fokus på hållbarhet i nya riktlinjer för idrottens anläggningsstöd

Från 2024 har riktlinjerna för Riksidrottsförbundets (RF) stöd till anläggningar och idrottsmiljöer ändrats. Detta efter diskussioner och beslut på Riksidrottsmötet (RIM) 2024 där idrottens hållbarhetsarbete hade stort fokus.

Sidan uppdaterades: 11 mars 2024

Under 2023 arbetades det fram nya riktlinjer för Riksidrottsförbundets (RF) stöd till anläggningar och idrottsmiljöer som gäller under två års tid, 2024–2025. Detta arbete utgick till stor del från diskussioner och beslut under RIM 2023, där bland annat hållbarhetsarbetet var i fokus.

RF avsätter årligen medel till ett anläggnings- och idrottsmiljöstöd. Vi kallar det Projektstöd IF Anläggning och stödet kan sökas av idrottsföreningar för att skapa nya, eller utveckla befintliga, idrottsmiljöer De ändrade riktlinjerna gäller under 2024 och 2025.

RF:s stöd till anläggningar och idrottsmiljöer hanteras av RF-SISU Småland och övriga 18 RF-SISU distrikt, men koordineras och hålls samman av RF. Ansvarig för stödet i Småland är Jonas Knutsson (bild ovan) som även är den som ansvarar för att koordinera anläggningsstödet på RF. Jonas delar således sin anställning mellan RF och RF-SISU Småland.

Förändringar från 2024

Vi bad Jonas att gå igenom några av de förändringar som har gjorts i anläggningsstödets riktlinjer utifrån besluten på RIM, men även utifrån övriga analyser och diskussioner.

Hur har arbetsprocessen sett ut med de nya riktlinjerna?

– Det har varit ett gediget arbete som har pågått under en lång tid med många möten med personer som kan tänkas ha medskick att göra i detta arbete. En av de viktigaste delarna har varit idrottens samlade hållbarhetsarbete, utifrån diskussionerna på RIM. Här har vi bland annat träffat RF:s hållbarhetsråd, som består av en rad olika SF, som har fått komma med inspel kopplat i frågan.

– Utöver det som beslutades på RIM så skulle jag säga att samtalen med alla 19 RF-SISU distrikt har varit av stor betydelse då det är RF-SISU distrikten som fångar upp vilka behov som finns ute i landets idrottsföreningar.

Kopplat till RIM och idrottens hållbarhetsarbete, vilka ändringar har ni gjort i riktlinjerna?

– Vi har bland annat lyft in ett nytt område under bedömning ”Projekt med fokus på minskad förbrukning av energi och vatten”. Detta innebär att vi ska prioritera ansökningar med detta fokus. Två andra ändringar vi har gjort är att likställa stödformen ”renovering” med de övriga stöden samt behållit en del av undantagen inom stödformen ”energi-/miljöprojekt”.

Kan du utveckla ändringarna inom stödformen renovering?

– En av de viktigaste ändringarna vi har gjort är att likställa stödformen ”renovering” med de övriga stöden. Renovering hade tidigare en begränsning på vad som kunde beviljas i stöd, högst 200 000 kr, detta har vi nu ändrat till högst 400 000 kr. I och med denna ändring gör vi att renovering ses som lika prioriterat som ”idrottsytor, mindre projekt”.

– Kopplat till renovering har kan föreningarna numera söka renoveringsstöd till del av anläggningen, i stället för den tidigare skrivningen där hela anläggningen hamnade i ”karantän” i 10 års tid kopplat till renoveringsstödet. Vi tror att detta ska göra det möjligt för fler föreningar att kunna söka anläggningsstödet.

– Vi har även ändrat skrivningen kopplat till ägande eller nyttjanderätten av de anläggningar som berörs av renoveringsprojekt. Här har vi valt att ändra skrivningen från ”ekonomiskt ansvar för drift och underhåll” till ”ekonomiskt ansvar för underhåll av anläggningen”. Detta kommer göra det möjligt för fler föreningar att söka anläggningsstödet.

Vilka förändringar är det inom stödformen energi-/miljöprojekt?

– Inom alla våra energi-/miljöprojekt så kräver vi in en energi-/miljörådgivning (energikartläggning från exempelvis kommunernas energi- och klimatrådgivare). Men när elkostnaderna skenade häromåret reviderade vi riktlinjerna och införde några undantag från detta för att kunna stötta föreningarna extra när de behövde det som mest. Under 2024–2025 har vi valt att behålla två av undantagen som går hand i hand med att vi prioriterar projekt som ska minska förbrukningen av energi och vatten:

  • Byte till mer energieffektiva lampor och armaturer.
  • Byte till effektivare uppvärmningssystem.

– Vi beviljar såklart även fortsatt andra satsningar inom denna stödformen men då ska de föregås av energi-/miljörådgivning av hela anläggningen.

Är det några andra delar du vill ta upp kopplat till idrottens anläggningsstöd?

– Jag skulle vilja slå ett slag för stödformen ”utrustning för utövare med funktionsnedsättning”. Detta är ett fortsatt prioriterat område för oss inom idrottsrörelsen. Vi vill med detta stöd öka möjligheten för personer med funktionsnedsättning att utöva föreningsidrott. Här kan föreningar söka stöd på upp till 75% av den totala kostnaden upp till 400 000 kr.

Är det några andra medskick du vill göra?

– Ja, tveka inte på att kontakta oss som jobbar med anläggninggstödet i Småland om ni vill veta mer om stödet eller ni vill bolla era tankar och idéer.

Projektstöd IF Anläggning i Småland

Under 2024 och 2025 kan man söka följande stödformer inom anläggningsstödet i Småland:

  • Stöd till idrottsytor, mindre projekt
  • Stöd till energi- och miljöprojekt
  • Stöd till renoveringsprojekt
  • Stöd till säkerhetsprojekt
  • Stöd till utrustning för utövare med funktionsnedsättning

Sidan publicerades: 8 mars 2024

Kontakter i Smålands tre län

David Lindberg, Jönköpings län
tfn 036-34 54 37
david.lindberg@rfsisu.se

Janina Forslund, Kronobergs län
tfn 036-34 54 12
janina.forslund@rfsisu.se

Oscar Ericsson, Kalmar län
tfn 036-34 54 32
oscar.ericsson@rfsisu.se