Kalmar Simsällskap har menssäkrat föreningen

Hösten 2023 beviljades tio idrottsföreningar i Småland medel från RF-SISU Småland för att arbeta med utvecklingen kring mens och träning. En av dem var Kalmar Simsällskap – som sedan lång tid tillbaka redan arbetar med frågan, men i och med stödet har fått en nytändning i arbetet.

Sidan uppdaterades: 8 mars 2024

Vi har träffat Emma Kittel, verksamhetschef i Kalmar Simsällskap, som berättar att mens och träning alltid varit ett aktuellt ämne inom föreningen så länge hon kan minnas. Hon simmade själv i föreningen för cirka 20 år sedan.

– Så länge jag kan minnas har det alltid funnits ett mensskåp med olika nödvändigheter i tjejernas omklädningsrum till exempel. En sådan sak tycker jag är väldigt enkelt att ordna, men som ger ett symboliskt värde för våra tjejer i föreningen. Ämnet har alltid varit högaktuellt och levande hos oss.

Inom simidrotten upplever Emma att det pratas rätt öppet om ämnet, eftersom det ofta handlar om praktiska frågor som kommer upp. Kan man träna när man har mens? Vilket mensskydd kan man använda i bassängen?

– Att träna i baddräkt gör att simmarna kan känna sig rätt utlämnande redan där. Pratar vi högt om kvinnokroppen och mens behöver inte tjejerna känna sig så ensamma i sina frågor eller funderingar. Ingen ska behöva smussla med en tampong eller känna oro för mens kopplat till träning.

Arbetet kring ämnet har länge pågått hos Kalmar Simsällskap, men när pandemin slog till blev verksamheten lidande, vilket medförde att informationsarbetet kring mens och kvinnokroppen även det avtog. I takt med att verksamheten slutligen återgick till det normala vände sig en del föräldrar till ledare för att få hjälp med hur de kunde stötta sina döttrar i frågan. Emma, och resten av föreningen, insåg att arbetet snabbt behövde återupptas.

– I samband med att frågorna dök upp, kom information från RF-SISU Småland om att det gick att söka stöd som kunde bidra till att menssäkra föreningen. Med tanke på att vi redan hade tankarna på att dra i gång arbetet aktivt igen hade vi en plan på hur vi ville genomföra det.

Arbete i tre steg

Tillsammans med nio andra småländska föreningar beviljades Kalmar Simsällskap hösten 2023 stimulansstöd* för satsning på mens och träning. Föreningen startade en arbetsgrupp som specifikt skulle arbeta med ämnet utifrån ledorden utbildning, kunskap och öppet klimat. Snabbt insåg de att hela föreningen behövde kunskap, vilket gjorde att arbetet delade upp i två spår. Ett för de aktiv och ett för tränare, styrelse och ledare. Föreningen satsade på tre delar:

  • Föreläsning om kvinnokroppen för tränare, styrelse och äldre aktiva. Syftet var att först bilda nyckelpersonerna i föreningen som sedan fick arbeta vidare med det till aktiva. Ett lärgruppsmaterial skapades för ledare och tränare att ta med ut till sina träningsgrupper.
  • En liten broschyr i fickformat med information om mens och simning. Broschyren trycktes upp och placerades ut så att samtliga i föreningen smidigt skulle kunna plocka med sig en hem.

– Broschyren innehåller mycket kunskap i litet format. Bland annat information om pubertet, olika mensskydd och användning av mensskydd. Men även tips som gör att man lär känna sin kropp och hur hormonerna påverkar träningen både positivt och negativt, berättar Emma.

  • Föreläsning för aktiva inom föreningen med före detta simmerskan Magdalena Kuras. Magdalena arbetar med ämnet och har ett förflutet inom simningen, vilket skapade igenkänning för många i föreningen när hon föreläste.

Foto: Kalmar Simsällskaps broschyr i pocketformat med information om mens och kvinnokroppen.

Kunskap om mens för alla - inte bara kvinnor

Kalmar Simsällskap har varit tydliga sedan start att alla, oavsett kön och ålder, ska ta del av informationen – inte bara flickor och kvinnor. Satsningen innefattar därmed hela föreningen.

– Mens ska vara ett naturligt samtalsämne bland alla i föreningen, oavsett kön och ålder. Pratar vi inte om mens även med killarna och manliga ledare, då blir det svårare att normalisera ämnet och bryta menstabun. Vi vill att alla ska kunna prata om det utan skam och nervositet. Det skapar en trygghet för idrottaren, tränaren och kompisen i gruppen.

På frågan om varför föreningen tycker att ämnet ska vara en naturlig del av verksamheten, är svaret tydligt.

– Vi måste se till att skapa samma förutsättningar för simmarna, oavsett kön. Inte bara vissa dagar i månaden, utan alltid. Om vi lyckas stärka den enskilda simmaren och pratar om ämnet tidigt tror jag att vi lyckas behålla personen längre i föreningen. Annars kanske vi skulle tappat den personen när de kommer in i puberteten, säger Emma.

*Stimulansstödet för mens och träning gick att söka hösten 2023.

Sidan publicerades: 8 mars 2024

Tips från Kalmar Simsälllskap

  • Börja litet för att successivt göra det större – det behöver inte vara komplicerat
  • Våga prata om ämnet öppet med allt från styrelse, ledare och inom träningsgrupper
  • Reflektera över frågor i grupper, till exempel: Har föreningens flickor och kvinnor tillgång till mensskydd? Pratar man om ämnet högt? Vad kan vi bidra med för att göra det mindre tabubelagt?
  • Bli en räddare för någon annan! Se till att det finns en necessär med mensskydd tillgänglig på träningar och tävlingar
  • Våga köra på!