Tioåriga Oscars idé blev verklighet – nu finns det en skatepark i Alstermo

För tre år sedan tyckte Oscar Björsne att det saknades en skatepark i Alstermo. Som tioåring samlade han in 150 namnunderskrifter och kunde med hjälp av sin mamma söka stöd hos Arvsfonden. Idag finns skateparken på plats och har blivit en mötesplats för Alstermoborna.

Sidan uppdaterades: 14 december 2023

– Jag frågade nästan alla på hela skolan, i olika klasser och på fritids. Lärarna hjälpte mig att få ut det i klasserna, berättar Oscar Björsne, idag 13 år.

När idéen om en skatepark kom upp fick Oscar hjälp av mamma Erica Wictorsson som snabbt började nysta i hur det skulle kunna bli möjlighet. Svaret de fick var att det krävdes stöd från fler, varpå namninsamlingen tog vid. När Oscar hade samlat in 150 namnunderskrifter från barn och vuxna som också såg nyttan med en skatepark, skickade Erica in en ansökan till Allmänna Arvsfonden. Allmänna Arvsfonden möjliggör flera hundra projekt varje år och i februari 2022 godkändes ansökan från Alstermo. Då hade Erica med hjälp av Alstermo IF hunnit skapa en ny sektion i föreningen, en skateboardsektion.

Unga fick vara med och bestämma

När skateparken skulle byggas var det självklart att Oscar och andra barn skulle vara med och tycka till om utformningen. Tillsammans besökte de skateparker för inspiration och fick sedan vara med i processen när parken skulle formas. När vi träffade Erica under hösten 2021 berättade hon att målet var att skapa en unik skatepark, tillgänglig för alla. Något de lyckats med.

– Det som framför allt är roligt är att det är så många andra som använder parken. Det är jättemånga små barn som åker med sparkcyklar och trehjulingar. Men också andra åldrar som kommer med skateboards, kick-bikes och BMX-cyklar, berättar Erica.

Satsningen på baksidan av Arlas mjölkpaket

I april tidigare i år invigdes skateparken och sedan dess har det varit full aktivitet.

– Nu har vi även fått en lekpark intill så hela området har blivit väldigt fint. Det har blivit en sommarmötesplats i Alstermo, säger Erica.

Och inte nog med det. Oscars och Ericas initiativkraft nådde hela vägen till mejeriföretaget Arla, som under november valde att lyfta initiativet på baksidan av deras mjölkpaket. Arla har ett samarbete med Riksidrottsförbundet och när de tidigare i år sökte goda föreningsexempel från idrotten skickades skateparken in som förslag. Under november kunde alla som fick tag i ett mjölkpaket från Arla läsa om Alstermo IF och vikten av barn och ungas delaktighet i föreningar.

– Vi har fått meddelanden från flera olika håll i Småland där folk läst om oss. Även till Stockholm har det nått, så det är jättekul, säger Erica.

Sidan publicerades: 14 december 2023

Foto: Baksidan av Arlas mjölkpaket i november 2023.