Idrottens dag den 29 september

66 skolor i 26 småländska kommuner – och 14 000 elever! Så många deltar i Idrottens dag fredagen den 29 september. 120 minuter idrott och rörelse på en och samma dag.

Sidan uppdaterades: 25 september 2023

RF-SISU Småland leder rörelsesatsningen i Småland, i nära samverkan med kommuner och skolor. En del av rörelsesatsningen är Idrottens dag, en dag fylld med aktiviteter för att höja kunskapen om barns idrottande och bygga broar mellan skolan, barnen och idrottsrörelsen. Målet är att fler ska kunna och vilja idrotta hela livet. Fredagen den 29 september är det dags för Idrottens dag igen!

Cecilia Wilhelmsson är idrottskonsulent på RF-SISU Småland och ansvarig för rörelsesatsningen i skolan. Hon är även samordnare för Idrottens dag.

– Idrottsföreningar och förbund kan se detta som en möjlighet att skapa samverkan med skolan för att barn och ungdomar ska få möjlighet att uppleva idrottens glädje och gemenskap. Och en chans att låta unga prova på idrotter som de kanske inte testat innan och kanske lockas att börja med, säger Cecilia Wilhelmsson på RF-SISU Småland.

Riksidrottsförbundet har med start 2018 fått i uppdrag av regeringen att göra en satsning för mer rörelse i skolan. Rörelsesatsning i skolan syftar till att förbättra folkhälsan, välbefinnandet och skolresultaten. Det gör vi bäst genom att bygga broar mellan skolan, barnen och föreningslivet. RF-SISU Småland leder Rörelsesatsningen i Småland.

Riksidrottsförbundet är huvudarrangör av Idrottens dag, tillsammans med samtliga 19 RF-SISU distrikt. Initiativet är en del av EU-projektet European Week of Sport vars mål är att få hela Europa i rörelse. Idrottens dag är den svenska motsvarigheten där elever i Sverige deltar i minst 120 minuter fysisk aktivitet under en dag.

Idrottens dag är en dag med fokus på rörelse och hälsa och en manifestation för allas rätt till idrott och fysisk aktivitet. Det handlar om att höja kunskapen om barns idrottande och bygga broar mellan skolan, barnen och idrottsrörelsen. Målet är att fler ska kunna och vilja idrotta hela livet.

Varje skola planerar själva sin dag. Det enda som ska uppfyllas är att barnen ska få minst 120 minuter fysisk aktivitet. Vilka aktiviteter det blir bestämmer skolan. Många skolor har valt att ha med idrottsföreningar som låter eleverna testa på deras idrotter.

Idrottsföreningar deltar genom att låta barnen prova på olika idrotter och ha roligt.

I Småland deltar 66 skolor i 26 olika kommuner. Över 14 000 barn och ungdomar kommer på fredag att röra på sig i minst 120 minuter!

Sidan publicerades: 25 september 2023

Idrottens dag 2022

En av de småländska skolorna som var med på Idrottens dag 2022 var Silverdalens skola i Hultsfreds kommun. Då bjöds det på kyligt höstväder och roliga aktiviteter. Barnen fick testa på boule, discgolf, orientering, tennis och parkour under en förmiddag på Silverdalens idrottsplats.