FBC i samhället skapar broar till idrotten

Livslångt idrottande – så lyder ett av målen i Riksidrottsförbundets Strategi 2025. Fler barn, unga och vuxna ska idrotta hela livet oavsett förutsättningar. I Kalmar har innebandyföreningen FBC Kalmarsund satsat brett och erbjuder innebandy för en rad olika målgrupper.

Sidan uppdaterades: 2 april 2024

FBC Kalmarsund vill som idrottsförening bidra till samhället genom att erbjuda alla människor oavsett förutsättningar och samhällssituation en väg in i föreningslivet. För ett par år sedan startade deras satsning FBC i samhället och i dag arbetar innebandyföreningen på bred front för att nå ut till hela Kalmar kommun. Vi har träffat Matilda Sjödin och Moa Tschöp som till vardags spelar i FBC Kalmarsunds damlag. De berättar mer om hur föreningen arbetar med inkludering.

– Vi vill nå alla målgrupper. Idrott och rörelse och att må bra är till för alla och inte bara för eliten, säger Moa.

Satsningarna fångar olika målgrupper

En av satsningarna, FBC på rasten, syftar till att få fler barn och ungdomar att testa på innebandy. Matilda och Moa åker ut till skolor i Kalmar kommun med ett släp fyllt med sarg, innebandyklubbor, mål och bollar. Tillsammans med barnen spelar de innebandy på rasterna och uppmuntrar till rörelseglädje. Sedan starten för knappt två år sedan har de besökt alla skolor i Kalmar kommun minst en gång.

– För att nå målgruppen barn tänkte vi att det är bäst att åka ut till dem i stället för att de ska ta sig till oss, berättar Moa.

– Vi besöker varje skola i Kalmar kommun två gånger per år.

En annan satsning är frukostinnebandy för seniorer. Varje fredag samlas ett gäng pensionärer över 65 år och spelar innebandy tillsammans. Det hela avslutas med en gemensam fika.

– Första gången kom fyra stycken, sedan har det bara blivit mer och mer. Nu är vi uppe i ett tjugotal som har testat på och är 10-12 återkommande deltagare varje vecka. Det har bara blivit större och större ju längre tiden har gått, berättar Matilda.

Men för seniorerna är det inte bara rörelsen som är viktig. Samhörigheten och att tillhöra ett sammanhang är något som också spelar en stor roll.

Vi får dem att ha ett sammanhang och ett nytt sällskap och kanske träffa nya vänner. En plats att vara på en gång i veckan för att röra på sig.

- De säger nästan varje vecka hur tacksamma och hur glada de är för att få komma hit för att få spela lite. Det är ren och skär glädje från vår sida att få komma hit på fredagar, avslutar Matilda.

Kolla in videon ovan när vi besöker FBC på rasten och frukostinnebandy för seniorer. Matilda och Moa berättar mer om satsningen i videon.

Sidan publicerades: 5 juni 2023

FBC i samhället erbjuder

Frukostinnebandy för seniorer

Drop-in med FBC

FBC på rasten

Parainnebandy

FBC mot psykisk ohälsa

Läs mer på föreningens hemsida

FBC Kalmarsund inkluderingstips

Var där målgruppen finns

Det är inte säkert att målgruppen hittar idrotten eller föreningen på egen hand.

Åk ut till skolor där barnen befinner sig, eller sök efter seniorerna på till exempel PRO-träffar.

Anpassa efter målgruppen

– Vi har med oss mål, lite större och lite mindre, för att alla ska kunna testa innebandy på sina villkor. Vill man spela på planen kan man göra det, vill man passa med någon kompis kan man göra det.

– Seniorerna får gå eller springa när vi tränar. Det är helt upp till dem.

Satsa på sammanhanget

Skapa ett sammanhang som deltagarna vill återkomma till. För seniorerna är det extra viktigt med umgänge, därför fikar de alltid tillsammans direkt efter träningen.