Nybro Vikings jobbar för en rättvis framtid

Tillsammans med näringsliv, Nybro kommun, skolor och övriga aktörer vill ishockeyföreningen Nybro Vikings skapa en tryggare plats för barn och ungdomar.

Nybro Vikings är ett jättestort varumärke i den här stan och därför är det viktigt att vi förvaltar det på rätt sätt, säger Robin Wengdahl som driver föreningens satsning Fair Future.

Sidan uppdaterades: 26 mars 2024

Fair Future startade för två år sedan med hjälp av RF-SISU Smålands idrottskonsulent Marcus Arvidsson. Tidigare Nybro-spelaren Robin Wengdahl kom in i satsningen kort efter att den startat.

- Jag fick frågan tillsammans med Fredrik Strömgren som då spelade i herrlaget om att driva skolprojektet, som är en del av Fair Future, och det hakade vi på. Det är rent och skärt ideellt arbete, men det gör jag så gärna. Det finns så mycket att vinna på detta.

Satsar på skolor i Nybro

Fair Future är Nybro Vikings egen satsning. Föreningen vill tillsammans med näringsliv, kommun, skolor och övriga aktörer utöka deras samhällsansvar och bidra till ett tryggare samhälle. En del av Fair Future handlar om att åka ut till skolor för att sprida kunskap om viktiga ämnen och bidra till fysisk aktivitet. Robin tillsammans med Fredrik åker runt till skolorna i Nybro kommun och har under kort tid hunnit träffa många elever.

– Vi har varit på nästan alla skolor i kommunen både en och två gånger. Vi började rikta in oss på årskurs 4 och satte upp en föreläsning med en hel del fokus på sociala medier. Vi tog hjälp av material från RF-SISU Småland och med egna erfarenheter från vår idrott. I samband med detta har vi haft många barn som öppnat upp sig och vågat prata om saker som man annars kanske inte gör, berättar Robin.

Ett besök på skolorna varar runt tre timmar där de först föreläser om olika ämnen. Under föreläsningen nämns vikten av fysisk aktivitet för att orka hela dagen, och för att göra det sammanhängande utövar Robin och Fredrik alltid någon sorts rörelseaktivitet med barnen senare under dagen.

Resultat redan nu trots långsiktig plan

Besöken har varit uppskattade och nu för tiden är det många skolor som själva ringer för att boka in en föreläsning. De många besöken visar dessutom redan nu resultat, trots att arbetet är långsiktigt.

– Många barn känner igen mig som Robin som varit på skolan och pratat om olika viktiga ämnen, inte som Robin hockeyspelaren, och det betyder att vi har lämnat avtryck ute i skolorna.

– Inom föreningen har vi märkt en stor effekt allra helst på flickhockeyn som startat upp i samband med detta och vi märker att fler tjejer frågar efter istider. Vi ser också att det är jättemycket fler barn som ser på våra matcher och hänger i ishallen jämfört med innan.

Men när vi talar om visioner och drömmar är det inte fler medlemmar som är det primära fokuset.

– Drömmen är att ishockeyhallen blir en mötesplats, lite likt en ungdomsgård, där barn och ungdomar kan komma för att umgås efter skolan. De behöver inte träna ishockey, men förhoppningsvis kan vi skapa en trygg plats för dem att hänga på efter skoltid. Visionen är stor, och det är bra, men man får tänka på att det tar tid att ta sig dit.

Sidan publicerades: 2 juni 2023

Det här är Fair Future

Tillsammans med näringsliv, kommun, skolor och övriga aktörer vill Nybro Vikings skapa en tryggare region för barn och ungdomar.

Syftet är att öka antalet medlemmar i idrottsrörelsen, detta för att föreningslivet i sig är en positiv kraft som bidrar till att uppfostra barn och ungdomar till att bli goda medmänniskor och samhällsmedborgare.

Barn och ungdomar är framtiden och Nybro Vikings vill vara med och bidra till att de blir goda samhällsmedborgare och får en bättre och hoppfullare framtid.