Idrottsforum i Oskarshamn lockade många

Under torsdagskvällen samlades politiker och föreningsledare i Oskarshamn för en dialog om den lokala idrotten. Lokala idrottsfrågor diskuterades men med ett extra fokus på en säker och trygg idrottsverksamhet, och hur idrottsföreningar kan behålla och rekrytera nya medlemmar.

Sidan uppdaterades: 30 maj 2023

När Idrottsforum hade premiär i Oskarshamn 2021 var det i sviterna av en pandemi, och träffen fick genomföras digitalt med 26 medverkande föreningar och förbund. När Idrottsforum för första gången kunde genomföras fysiskt under torsdagskvällen var det med lika många föreningar och förbund, men den här gången även med politiska representanter på plats. Sammanlagt var det 47 personer anmälda, varav 36 föreningsrepresentanter.

– Nästan 50 anmälda deltagare säger att det finns ett stort intresse att diskutera den ideella föreningsidrottens förutsättningar, säger Albin Borg, idrottskonsulent på RF-SISU Småland.

– Det är en otroligt viktig mötesplats för föreningar och politiker att tillsammans diskutera idrott och sätta den på agendan, fyller Ulrika Ringström i, verksamhetschef för Kalmar län på RF-SISU Småland.

Arrangörer för kvällen var RF-SISU Småland i samverkan med Bildningsförvaltningen, Oskarshamns kommun. Samarbetet mellan dem är på en daglig basis, och Jonas Ström från Bildningsförvaltningen är positivt inställd till Idrottsforum.

– Det här är ett perfekt tillfälle att träffa alla föreningar på en gång och höra deras åsikter samlade i ett rum. Man märker på gruppsamtalen att de flesta känner igen sig i vad andra föreningar säger, oavsett om det är en individuell idrott eller en lagidrott, säger Jonas.

– För oss ger det en större träffsäkerhet i den information vi vill nå ut med, när alla föreningar är samlade.

Tillsammans för idrotten i Oskarshamn

Kvällen startade med en föreläsning av PG Fahlström, idrottsforskare vid Linnéuniversitet, som med lång erfarenhet av ledarskap, goda utvecklingsmiljöer och talangbegrepp pratade om hur föreningar kan skapa goda och utvecklande idrottsmiljöer.

När diskussionerna sedan sattes i gång mellan föreningsledare och politiker var det med en fortsättning på ämnet som PG Fahlströms föreläste om. Ämnena för kvällen var säker och trygg idrottsverksamhet, och hur idrottsrörelsen ska göra för att behålla och rekrytera nya medlemmar. Två ämnen som är högaktuella inom idrotten.

– Efter pandemin har vi generellt sett ett tapp av medlemmar inom idrottsrörelsen och medlemmarna är helt avgörande för att svensk idrott ska fungera. Det är ständigt aktuellt att diskutera hur vi kan behålla och rekrytera nya medlemmar till våra föreningar, säger Albin.

Utöver ämnena diskuterades det även hur man tillsammans kan utveckla idrotten i Oskarshamns kommun. När kvällen avslutades gjordes det med en sammanfattning av politikerna från de fyra partier som var representerade under kvällen – och det var enbart positiva reflektioner som framfördes.

– Det kom fram att många politiker ville ut och träffa föreningarna mer för att lära sig ännu mer om idrottsrörelsen. Jag tror att den här kvällen var jätteviktigt bara för att bara få ett ansikte på varandra. Nästa gång är det enklare att slå en signal till varandra när man vet vem det är man ringer.

– Den här mötesplatsen är även ett utbyte mellan föreningar för att få tips och idéer över idrottsgränserna. Idrottsforum fyller många syften, fyller Ulrika i.

Sidan publicerades: 30 maj 2023

Det här är Idrottsforum!

Idrottsforum genomförs på olika orter i Småland där politiska representanter och föreningsledare möts för dialog om den lokala idrotten.

Syftet är diskutera den lokala idrotten och långsiktigt skapa förståelse för den ideella föreningsidrottens villkor.